Administration 

Finn lærer rumænere om den danske model: Nu hyldes han med pris

Udlændinge bliver aldrig noget problemfrit område, men så må man jo løse problemerne, mener Finn Jenne, 3F-formand i Frederikshavn. (Foto: Foto: privat)

Finn Jenne har i perioder ofret familielivet for at opdrage rumænerne i dansk samfundsforståelse. Det har han nu fået en pris for.

Det er ikke fordi, Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn, som sådan er vildt begejstret for, at hans hjemby, Skagen, nærmest er blevet invaderet af rumænere.

Men som han siger, så må de godt være der, og arbejdsgiverne i byens fiskeindustri insisterer ligefrem på, at de SKAL være der. Så 3F-formanden kunne ikke se andet, end at det var en udvidet faglig opgave, han stod over for.

Han satte sig i 2010, da han var faglig sekretær i 3F, for at rydde op i de dybt kritisable løn- og arbejdsvilkår, rumænerne var blevet hyret til. Og for at få rumænerne på sin side opbyggede han et tæt og personligt forhold til de østeuropæiske indvandrere, som i perioder har lagt større beslag på hans fritid end hans egen familie. Det har han nu fået den såkaldte fællesskabspris for.

Ind med skeer

I en lang række møder har den rumænske befolkning i Skagen bid for bid fået ind med skeer, hvordan den danske model er bygget på solidaritet og fællesskab, at skattebetaling er forudsætning for velfærdsydelser, at dansk er det sprog, der tales i Danmark og at Skagen er en by med en historie og nogle traditioner, som skal respekteres og holdes i hævd.

Det har en fælles udflugt til det lokale museum blandt andet været med at kaste lys over.

- Hvis jeg ikke havde gjort det, så havde vi bare haft et stort, sort arbejdsmarked lige for næsen af os. Og når de nu skal være her, kan vi lige så godt hive dem ind og sørge for, at de har nogle ordentlige forhold både arbejds- og fritidsmæssigt, mener Finn Jenne.

Klar i spyttet

Der har ikke været noget blødsødent over 3F-formandens tilgang til rumænerne, som udgør op mod 500 ud af byens 8.000 indbyggere.

Han er ganske vist en venlig mand, men det har han rådet dem til ikke at lade sig narre af ved at understrege, at uanset hvad, så står der 3F mejslet i panden af ham. Finn Jenne var også klar i spyttet, da de opfordrede ham til at lære rumænsk, så de bedre kunne tale sammen.

- Jeg gjorde dem opmærksom på, at jeg taler dansk, fordi jeg bor i Danmark, og at det var dem, der må lære at tale mit sprog, når de nu har valgt at komme hertil. Ligesom de må lære, hvilke værdier vi har, og hvordan vi er kommet til vores værdier, siger Finn Jenne.

Da han først kom ind på livet af rumænerne, fandt han ud af, at der ud over de synlige i fiskeindustrien også levede mange i det skjulte med løst arbejde i restaurationsbranchen og på mindre hoteller uden overenskomstdækning. De faglige problemer nærmest stod i kø.   

Bare mennesker, der vil overleve

Men den tætte kontakt til byens nye indbygge har også lært Finn Jenne, at rumænerne er langt mere end en trussel mod de lokale overenskomster.

- Inde bag alle problemerne er de ganske almindelige mennesker, som bare forsøger at overleve. Og de er lige så forskellige, som vi er, siger han.

Nu kunne man måske tro, at rumænerne på deres side var forbeholdne og kritiske over for en person som ham, der kom og blandede sig i deres liv og udkomme. Sådan var det også i starten, hvor de kaldte ham ’Mister Finn’ – med en titel, der markerer afstand og mistro.

Men i dag er ’Mister’ droppet, og i foråret indstillede en af rumænerne, 36-årige Lucian Turculeanu, Finn Jenne til Fællesskabsprisen, som han fik overrakt i begyndelsen af juni.

Kæmpe indsats

Fællesskabsprisen blev etableret i 2014 af blandt andre S-formand Mette Frederiksen og hylder dem, der binder Danmark sammen, men som sjældent får opmærksomhed for deres arbejde og frivillige engagement.

- Finn har i højeste grad fortjent at vinde Fællesskabsprisen, for han er en person, som virkelig har gjort en kæmpe indsats for, at vi kan blive en del af det lokale fællesskab i Skagen, mener Lucian Turculeanu, der i tilgift bedyrer, at Finn Jenne har lært ham ’alt’.

Det må især være det faglige arbejde, Lucian Turculeanu hentyder til, for han selv fik i 2014 prisen som årets tillidsmand af 3F Frederikshavn for sit arbejde i virksomheden Prime Ocean i Skagen.

- Uden Finn Jennes indsats ville virksomheden ikke have ændret sig fra en arbejdsplads, hvor lokale ikke ville arbejde, til en arbejdsplads, hvor der i dag også er lokale, der søger, mener Lucial Turculeanu, der blev valgt som tillids- og arbejdsmiljørepræsentant med 3F-formandens hjælp.

Ny udfordring

Men netop det, at fiskeindustriens arbejdspladser nu igen er attraktive for den lokale arbejdskraft giver bare Finn Jenne en ny udfordring. For arbejdsløsheden i byen er på cirka 10 procent og dermed dobbelt så stor som i landet som helhed. 3F-formanden er nået til den erkendelse, at tilflyttende udlændinge nok aldrig bliver et problemfrit område.

- Det er jo ikke alle 3F’s medlemmer og andre skagboere, der synes, at det er fantastisk med alle de rumænere. Det negative er, at der bliver hård konkurrence om de job, der er. Og nu får vi flygtninge, som skal konkurrere om de samme arbejdspladser. Men vi forsøger at holde tungen lige i munden, siger han.

Så når Finn Jenne ikke hjælpe rumænere på plads i det lokale samfund, banker han blandt andet arbejdsgiverne i hovedet med, at de ’satanneme’ også skal huske den lokale arbejdskraft, og at de i det hele taget skal huske deres sociale ansvar, når de inviterer fremmede mennesker herop for at arbejde.

Det har blandt andet fået arbejdsgiverne til at sørge for danskundervisning – noget, 3F tidligere stod alene med.

Det går nok alt sammen

Og når han kigger ud over byen tror Finn Jenne nok, det går alt sammen.

- I 3F har vi fået mange flere medlemmer, og byen har fået flere unge familier, der får børn. Der er ikke kommet mere kriminalitet og uro. Og selv om nødvendigheden af skattebetaling ikke er mejslet i rumæneres bevidsthed som udgangspunkt, er der da flere og flere der kan se ideen med det. Især dem med børn, der har brug for daginstitutioner, læge og fritidstilbud, siger han.

Fællesskabsprisen blev oprettet i 2014 på initiativ af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), Skanderborg Kommune samt en række fagforeningerne, virksomheder og uddannelser. Se hvilke ved at følge linket nederst.

"Fællesskabsprisen er en hyldest til de mange helt almindelige danskere, der hver dag gennem deres arbejde og frivillige engagement gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet og for vores samfund til at glide."

I alt modtager 10 initiativer og projekter Fællesskabsprisen. 

Læs mere om Fællesskabsprisen her.

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger 

fly i luften
Rejser

Flybøvl kan gøre

sommerferien dyrere

kvinde poserer
Kendte

Dansk supermodel:

Den hårdeste og

mest ensomme tid

to personer på scene
Film og TV

X Factor: Her er 
danskernes favoritter

Sport

Godt nyt om FCM-stjerne

i respirator: 

- Han er stabil

grå bil
Krimi

Sidespejls-tyverier:

Efterlyst Toyota

er spottet 

Krimi

Otte års fængsel til

Sanjay Shahs hjælper 

hospital set udefra
Krimi

Hårdt kvæstet efter

voldeligt opgør 

tankstation

politibil i østrig
Nyheder

Mor får 20 års fængsel:

Mishandlede sin søn

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

facade på bygning
Nyheder

Bog anklages for plagiat:

- Karaktermord

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn