Fik kræft af at vaske sin mands tøj: Nu får Karen erstatning
Karen Jensen får nu 170.000 kroner i erstatning, efter hun blev syg af at vaske sin mands arbejdstøj. Foto: Scanpix/Modelfoto
Erstatningen er den første af sin art i Danmark.

Som den første asbestsyge kvinde herhjemme får 70-årige Karen Jensen nu en særlig økonomisk kompensation på 170.000 kroner. Den erstatning modtager hun, fordi hun har fået lungehindekræft af at vaske sin mands støvede arbejdstøj, når han kom hjem fra Dansk Eternit Fabrik i Aalborg.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Det er en lettelse og et lille plaster på såret at få en bette erstatning for svie og smerte. 170.000 kroner er bedre end ingenting. Og det virkede lidt uretfærdigt, at jeg og andre, som er blevet syge af asbeststøv fra vores mænds tøj, ikke kunne få en kompensation, siger Karen Jensen.

I 1960'erne havde Karen Jensen ingen anelse om, at det skulle få alvorlige konsekvenser for hendes helbred at vaske sin mands asbest-støvede arbejdstøj.

- Dengang anede vi ikke, at asbest-fibre var farlige, siger Karen Jensen.

Asbest anses som den eneste ydre årsag til lungehindekræft, som Karen Jensen har kæmpet med i flere år.

Allerede da Karen Jensen blev syg, søgte hun om at få en arbejdsskadeerstatning via Arbejdsskadestyrelsen, men fik afslag. Via 3F Aalborg klagede hun over afslaget, men uden held.

- Jeg kunne ikke bevise, at jeg via mit arbejde havde været udsat for asbest, siger Karen Jensen.

Hun glæder sig derfor over, at hun som den første herhjemme nu får en erstatning på 170.000 kr. Det sker via de 10 millioner kroner, der er sat af i en satspulje-aftale på sundhedsområdet, som er en kompensations-ordning til kvinder, der har fået lungehindekræft af for eksempel at have vasket deres mænds asbeststøvede tøj, når de kom hjem fra arbejde.