Fik kræft af at vaske asbestfyldt tøj: 12 har søgt erstatning

Erstatningerne er især tiltænkt de kvinder, som har fået lungehindekræft efter at have vasket deres mænds asbestfyldte arbejdstøj. (Foto: Modelfoto: Iris/arkiv)

12 har indtil videre søgt erstatning, fordi deres mænd eller andre familiemedlemmer har slæbt asbeststøv med hjem fra arbejde.

Flere end ventet har allerede nu søgt erstatning for at have fået den dødlige sygdom lungehindekræft, fordi deres mænd eller andre familiemedlemmer har slæbt asbeststøv med hjem fra arbejde.

I alt har 12 personer søgt om erstatning indtil videre, viser den nyeste opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Overraskende mange lyder det fra fagforbundet 3F i Aalborg til DR Nordjylland. 3F har vejledt de ramte i, hvordan erstatningen søges.

Erstatningen kommer fra en Satspulje, som blev oprettet 1. januar i år. Den er især tiltænkt de kvinder, som har fået lungehindekræft efter at have vasket deres mænds asbestfyldte arbejdstøj.

Da puljen blev oprettet, anslog man, at fem om året ville få erstatning.

Benny Vinther Jensen, industrigruppeformand i 3F Aalborg, synes, at det er et stort antal, som allerede har søgt erstatning, men han mener dog stadig, at mange ikke kender til muligheden.

- Det er stadig en lidt glemt erstatningsmulighed. Det er vigtigt at gøre opmærksom på det her, ellers tror jeg, der er mange, hvor det slet ikke kommer op som mulighed, siger industriformanden til DR Nordjylland.

To har fået tilkendt erstatning på 170.000 kroner. En enkelt har fået afvist sin ansøgning, og ni afventer fortsat svar.