Fik kræft af ægtefællens job: Nu søger de erstatning
Det er farligt at arbejde med asbest - ikke kun for arbejderne selv, men også deres familie. Foto: Scanpix / Arkiv
To kvinder har søgt erstatning, og det forventes, at flere vil følge efter.

De første kvinder med lungehindekræft har benyttet sig af muligheden for at søge om erstatning, fordi de er blevet syge på grund af deres mænds arbejde med asbest, fortæller P4 Nordjylland.

En særlig satspulje blev afsat tilbage i oktober, og kvinderne har kunnet søge erstatning fra 1. januar ved Styrelsen for Patientsikkerhed.

To personer har indtil videre søgt om erstatning, hvoraf en af dem er fra Nordjylland. Og selv om det umiddelbart ikke lyder af mange, så er Laila Walther - afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse - godt tilfreds:

- Vi forventer at fem til ti om året vil søge, så at allerede to har søgt viser, at det var rigtigt at få lavet ordningen. Der er brug for den, siger hun.

En undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital har tidligere vist, at en række nordjyske kvinder har fået lungehindekræft, fordi deres mænd eller andre familiemedlemmer har taget asbeststøv med hjem fra deres arbejde.

Laila Walther opfordrer også dem, der er i tvivl om, hvorvidt erstatningen gælder for dem, om bare at søge - eller at få rådgivning i Kræftens Bekæmpelse.
Nordjylland er den landsdel, hvor der konstateres flest tilfælde af lungehindekræft. Cirka 110 får konstateret lungehindekræft om året, hvoraf cirka 15 er kvinder.