Fem tip til at sælge boligen selv

Du kan sagtens selv finde en køber til din bolig, men du skal dog have assistance fra en boligadvokat, når papirarbejdet skal på plads. (Genrefoto) (Foto: Colourbox/Free)

Med den rigtige forberedelse kan du undgå unødvendigt lang liggetid, når du selv vil sælge boligen.

Har du mod på at sælge boligen selv, så har mulighederne aldrig været bedre.

Det er let at oprette en digital annonce og med lidt hjælp fra dit netværk kan du også udbrede budskabet.

Men små fodfejl kan stå i vejen for dit salg og resultere i en unødvendigt lang liggetid. Og liggetid er noget, de fleste sælgere frygter - med god grund, fortæller Christina Eiby, som er daglig leder af Boligas Selvsalg.

Både fordi man gerne vil videre i processen, men også fordi det kan skrige til potentielle købere, at her er der noget galt - eller give dem gode kort på hånden til en prisforhandling.

Heldigvis er der en del, du selv kan gøre for at lette processen.

Vis billeder af alt

Det kan godt være, at køkkenalrummet er husets hjerte, og det er der, hjemmet præsenterer sig allerbedst. Men det er ikke nok kun at vise billeder af det, når I laver en salgsannonce.

- Grundreglen er, at der skal tages billeder af alle rum, slår Christina Eiby fast.

Husk også at tage billeder af huset eller lejligheden udefra.

Fjern hverdagens brugsspor

At der skal være billeder af alt betyder til gengæld ikke, at potentielle købere gider at se din opvask eller et toiletbræt, der ikke er slået ned.

Så ryd op, inden du klikker løs med kameraet.

- Overvej, hvad en boligfotograf ville gøre. Tænd nogle stearinlys, og sørg for, at der ser rart ud, råder Christina Eiby.

Husk nærområdet

De fleste selvsælgere er gode til at fortælle i detaljer om selve boligen og dens fordele. Men så tænker de ikke så meget længere.

- Man skal også huske at fortælle om nærområdet. Skriv, hvor langt der er til indkøb, og hvis der er en god skole i nærheden, siger Christina Eiby.

Sæt den rigtige pris

Skyder du helt forkert på prisen i første omgang, så skræmmer du folk væk, og så kan boligen ligge uberørt længe.

- Undersøg, hvad tilsvarende boliger bliver solgt til i ejendommen eller i lokalområdet, råder Jørgen Munksgaard Rasmussen, som er fagekspert i boligøkonomi hos Videncentret Bolius.

Online boligplatforme som Boliga og Boligsiden har oversigter over udbudspriser og salgspriser.

Sætter du prisen helt forkert fra start, så du må skrue markant ned, så skal du være forberedt på, at potentielle købere lugter blod og vil forvente endnu mere i afslag.

Hav alt klar, før du går online

Det er en god idé at have styr på dokumenter og rapporter, før du går live med annoncen på dit hus.

Det vil købere forvente at se, og derfor er der ikke nogen grund til at udskyde den del. Det vil bare trække en potentiel handel i langdrag, siger Christina Eiby.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS