Feder du den, når chefen er væk? Din kollega gør ikke

Langt de fleste danskere siger, at de ikke slapper mere af, selvom chefen er smuttet på sommerferie. Krisen har fået mange til at oppe sig, lyder det fra Dansk Erhverv. (Foto: Colourbox)

Det er kun få, der slapper af på jobbet, når chefen er væk, viser undersøgelse. Arbejdsmoralen har ændret sig, mener livsstilsekspert.

Når chefen tager på sommerferie, smider vi ikke bare benene på op på bordet eller indfører et væld af is- og kaffepauser.

I hvert fald viser en rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk, at "kun" 12,4 procent af os slapper mere af på jobbet, når chefen er væk.

"De her lave tal viser jo, at tilstedeværelsen af en chef ikke er afgørende for, om der skal præsteres noget," siger livsstilsekspert Henrik Byager, der mener at arbejdsmoralen har fået et nøk op de seneste 20 år.

Den gamle forestilling om, at det var chefen, der var garant for orden og moral på arbejdspladsen, er blevet udvisket i takt med, at ledelsesstrukturen er blevet mere flad, og de ansatte har fået en højere grad af selvbestemmelse.

"Vi er mindre overvåget af ledelsen i dag end før. De fleste arbejdspladser har udviklet nogle rutiner, hvor den ansatte selv står til regnskab for nogle beslutninger. Det har betydet, at vi er mindre afhængige af chefen," mener Henrik Byager.

Kriser og sommerkultur

Ifølge Dansk Erhverv skyldes den ændrede mentalitet den krise, som store dele af arbejdsmarkedet har befundet sig i.

"Krisen har gjort, at mange har oppet sig, og det er bestemt ikke en skidt ting," siger Britt Bargfeldt, fagchef for HR og ledelse.

Hun peger dog på, at der alligevel kan være stor forskel på arbejdsindsatsen , når chefen er ferieramt og når han er tilstede. I hvert fald hvis han vælger at holde ferie i højsæsonerne.

Her er arbejdsmarkedet nemlig generelt i et lavere gear, og en mere afslappet atmosfære vil som regel brede sig på kontorerne.

"Der er en anden kultur på arbejdspladserne i de her sommerferieperioder, og det er ikke unaturligt, at arbejdspresset bliver mindre, og arbejdsindsatsen bliver gearet lidt ned," siger hun.

Følelse af frihed

Ifølge Henrik Byager giver chefens fravær et arbejdsmæssigt frirum for mange, hvor man måske tester nogle ting, som man ellers ikke ville prøve kræfter med.

"Man prøver måske nogle ting af, som chefen har været modstander af, og det giver  en større følelse af frihed," siger han.