FC Barcelona kan lave politisk selvmål i catalansk valg

Sport

Catalonien vil søndag stemme om selvstændighed, men FC Barcelonas støtte til ja-siden kan ramme klubben selv.

Spørgsmålet om Cataloniens mulige løsrivelse fra Spanien er atter højaktuelt, efter at regeringen i regionen har kaldt til folkeafstemning søndag, hvor man skal stemme for eller imod selvstændighed.

Spaniens forfatningsdomstol har dog erklæret afstemningen for ulovlig, da den strider imod den spanske forfatning, hvori der står, at landet ikke må splittes. Det har ført til kontroversielle anholdelser af en række højtstående cataloniere, som arbejder for gennemførelse af afstemningen.

Med andre ord er der lagt op til en dramatisk søndag på Spaniens østkyst.

Midt i hele det politiske spil har FC Barcelona placeret sig. Cataloniens sportslige flagskib og i selvforståelsen den bastion, som holdt trods diktatoren Francos undertrykkelse af regionen fra 1939 til 1975.

I de senere år, og igen op til søndagens planlagte afstemning, har klubben klart tilkendegivet sin støtte til folket, der ønsker løsrivelse. Og klubbens stemme har vægt i regionen.

Paradoksalt er det, at skulle FC Barcelona og løsrivelsestilhængerne ende med at få deres ønske igennem, kan det ramme FC Barcelona selv.

- Det er interessant, at FC Barcelona så tydeligt har markeret, hvor man står i denne her strid, men samtidig måske kan komme til at betale for det sportsligt, siger Asker Hedegaard Boye, idéhistoriker med speciale i fodbold og stort kendskab til spansk fodbold.

For mens Barcelona har plantet fødderne solidt på ja-siden i selvstændighedsspørgsmålet, så har Det Spanske Fodboldforbund gjort det ligeså klart, at ligaen er forbeholdt spanske hold.

- Hvis Spanien splittes, så gør La Liga det også. Lad os håbe, at vi aldrig når til den absurde situation, skrev Javier Tebas, præsident for den spanske liga, for to år siden, da spørgsmålet også blev bragt op.

Han har i denne ombæring gentaget, at han ikke kan se de catalanske klubber i ligaen, hvis regionen ikke er en del af Spanien. Det vil betyde et farvel til Barcelona, Espanyol og oprykkerne Girona.

Scenariet er endnu hypotetisk, men linjerne er trukket op. Den tidligere Barcelona-træner og -spiller Josep Guardiola, som nu styrer tøjlerne i Manchester City, har været på barrikaderne for at få catalonierne til stemmeurnerne.

Meningsmålingerne viser tæt på dødt løb i en afstemning, som måske er ulovlig. Ingen kan forudse, hvad søndagen vil bringe.

Sikkert er det dog, at skulle det hele ende i et exit fra den spanske liga for de catalanske hold, kan det få store konsekvenser for især FC Barcelona.

- Det vil blive en mindre relevant klub. For klubben må i så fald til at redefinere helt, hvad man så er. Hvis ikke man har Real Madrid at spille bold med, og hvis man ikke har en stor liga som den spanske, så er man mere i bås med klubber som Ajax og Celtic, siger Asker Hedegaard Boye.

- Hvis vi leger med tanken om, at det var sket for 20-25 år siden, havde det måske været anderledes, for der kunne man stadig godt være en kæmpe klub i et lille land.

- Men det er rigtig svært, som europæisk fodbold ser ud lige nu at fastholde en position i den øverste europæiske top, samtidig med at man på ugentlig basis spiller mod småklubber, som man vinder stort over, og tager mesterskabet hvert eneste år.

Tv-pengene ville dale markant, og indtjeningen generelt i klubben ville med al sandsynlighed dykke voldsomt.

Det er dog ikke kun Barcelona, som vil lide under en mulig ligaskilsmisse.

- Man kan jo kigge til Skotland og se, hvad der skete i de år, hvor Rangers var rykket ned, så de ikke befandt sig i den bedste række. Skotsk fodbold lever af rivaliseringen mellem Celtic og Rangers, og på samme måde lever spansk fodbold af rivaliseringen mellem Barcelona og Real Madrid, siger Asker Boye Hedegaard.

I Storbritannien er de walisiske klubber Cardiff og Swansea budt inden for i det engelske ligasystem, og i Frankrig blev fyrstedømmet Monacos fodboldstolthed franske mestre i sidste sæson.

På samme måde håber Barcelona formentlig på en lignende løsning i tilfælde af catalansk løsrivelse.

Det har Det Spanske Fodboldforbund ikke lagt op til, men spørgsmålet er, om FC Barcelona og den spanske liga overhovedet har råd til at undvære hinanden.

/ritzau/