Familieterapeut: Drop det perfekte liv - og bliv en bedre forælder

Børn tager ikke skade af ikke at være i centrum konstant. De tager til gengæld skade af, at vi hele tiden viser, at man skal strække sig længere, end man kan, mener familieterapeut. (Modelfoto) (Foto: colourbox.com/Free)

En konstant stræben efter det perfekte liv dræner alt det, der rent faktisk er vigtigt i forhold til dine børn, mener familieterapeut.

Forældre, der stræber efter det perfekte, er ofte de forældre, hvis børn får det sværest. Det mener Fie Hørby, der er familieterapeut og stifter af Blackbird Institute.

For det er hårdt at være barn af forældre, der stræber efter perfektion. Barnet vil nemlig føle, at det også skal være perfekt - også selv om du ikke direkte kræver det af barnet.

- Børn gør, som vi gør, og ikke, som vi siger, siger Fie Hørby.

Stræben efter det perfekte - eller i hvert fald et bedre, mere poleret eller mere spændende liv - er en tendens, som har ramt bredt i samfundet de seneste år, forklarer familieterapeuten.

- Vi har fået en præstationskultur, hvor vi skal udmærke os på alle livets områder. Vi skal leve sundt, være i god form, have et pænt hjem, have børn, der trives og går til alt muligt - og selvfølgelig selv have et spændende socialt liv, siger Fie Hørby,

- Det dræner og dræber alt det, der rent faktisk er vigtigt i forhold til familielivet. Sanseligheden, kontakten, nærværet, siger hun.

Fie Hørby ser det i sportshaller, hvor forældre skælder ud, hvis deres børn ikke præsterer. Og hun møder børn, der er tynde som siv, men alligevel taler om, at de er for tykke, fordi de har hørt deres mor tale grimt om krop og vægt.

Andre går i panik, hvis de spilder på en ny kjole - for "mor og far bliver sure", hvis de er beskidte.

- De kommer til at se på deres egne handlinger med vurderende øjne - der er ikke plads til fejl, siger hun.

Daisy Løvendahl, der er personlig rådgiver, råder også til, at du dropper forestillingen om det perfekte og i stedet rydder op i de ting, du bruger din tid på.

Lad for eksempel være med at gøre noget, bare fordi du tror, det er forventet af dig, men find i stedet din egen måde at være forælder på, siger hun.

- Mange går med en følelse af, at der er en masse, man absolut skal gøre som børnefamilie. Men det er rigtig vigtigt, at man spørger sig selv, hvad man egentlig har lyst til at bruge sin tid på, siger Daisy Løvendahl, der er forfatter til bøgerne "Lev", "Elsk" og "Dø".

Hun peger på hjemmelavet mad som et eksempel.

- Man behøver ikke bruge meget tid på madlavning, hvis det ikke er det, man har lyst til. Det er helt fint at købe måltidskasser eller en frysepizza fra Netto engang imellem, siger hun.

Samtidig kan du med fordel sætte rammer for dine børn i forhold til, hvad de må gå til, og hvor ofte de må have legeaftaler, siger Daisy Løvendahl.

For selv om du udadtil gerne vil udstråle, at du er den type forælder, der har tid og overskud til at køre børnene til det ene og det andet, så er det sådan noget, der kan vælte det logistiske korthus.

- Det kan ikke hænge sammen, hvis man skal køre den ene til fodbold, den anden til basket og den tredje til kor samme dag, siger den personlige rådgiver.

- Så er der ikke tid til faglighed, ro og nærvær - og det er i virkeligheden det, børnene har mest brug for, tilføjer hun.

Det er Fie Hørby enig i.

- Undersøgelser har vist, at rigtig mange børnefamilier mener, at de overlever i stedet for at leve. Rigtig mange forældre er anspændte og kan ikke slappe af med deres børn, siger familieterapeuten.

Hun råder derfor til, at du som forælder arbejder med at finde balancen i dit forhold til dig selv og relationen til dine børn - og dropper din stræben efter det perfekte.

Og betyder det, at børnene ikke er i centrum 24 timer i døgnet, er det helt okay, fastslår Fie Hørby.

- Det tager de ikke skade af. Børn tager skade af, at vi hele tiden viser, at man skal strække sig længere, end man kan.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/