FAKTA: Vänsterpartiet kan afgøre statsministervalg

(Foto: 10040 Anders Wiklund/Tt/Ritzau Scanpix)

Det socialistiske og EU-kritiske venstrefløjsparti har en lang historie, der går tilbage til 1917.

Onsdag har Vänsterpartiet i Sverige meddelt, at det afstår fra at deltage i en afstemning fredag om Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, som statsminister.

Dermed er der ikke længere et flertal imod Löfven, der allerede er støttet af Miljöpartiet og de borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna. Vejen er derfor banet for ham som Sveriges statsminister efter måneders forhandlinger.

Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, understreger, at partiet ikke vil godtage en "højrepolitik" i den kommende regering.

Partiet vil vælte Löfven, hvis regeringen går imod Vänsterpartiets vilje.

- Vi er tungen på vægtskålen, siger han onsdag.

Her er fakta om det svenske venstrefløjsparti:

* Vänsterpartiet blev stiftet i 1917. Her fik en udbrydergruppe fra Socialdemokraterna nok af hovedpartiets ageren under den sociale uro i Europa under Første Verdenskrig og dannede sit eget parti, SSV.

Senere fik partiet navnet Det Svenske Kommunistparti, (SKP), og her var grundlinjen en tæt tilknytning til Sovjetunionen og Lenins brede parti Komintern.

Først i 1989 fik partiet sit nuværende navn, og i løbet af 1990'erne fik partiet stor støtte for sin feministiske kurs. Det kulminerede ved valget i 1998, da partiet fik 12 procent af stemmerne.

* Blandt partiets mærkesager er at mindske forskellen mellem rig og fattig i Sverige og forbedre ligestillingen mellem mænd og kvinder. Derudover er partiet EU-modstander.

* Af specifikke krav er ti milliarder kroner til velfærd i kommunerne, oprettelse af en ny myndighed for arbejdsmiljø og gratis medicin til alle under 18 år.

* Siden 2012 har den 53-årige metalarbejder Jonas Sjöstedt været leder af partiet.

* Ved valget i september 2018 fik partiet knap otte procent af stemmerne.

Kilde: popularhistoria.se/vansterpartiet.se.

/Ritzau/