FAKTA: Sådan fungerer Nations League som EM-livline

Sport
Dansk landsholdsspiller er lagt for had på sociale medier (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Der er fire EM-pladser på spil i Nations League. Både store og små fodboldlande får gavn af pladserne.

Fodboldlandsholdet tager søndag i Aarhus hul på den nye landsholdsturnering Nations League, når Danmark møder Wales.

Turneringen er sat i verden for at styrke landsholdsfodbolden, fordi der er færre testkampe og flere betydende kampe.

Det styrker også de enkelte fodboldforbund ved en større kommerciel indtjening primært i form af tv-rettigheder.

Via gode resultater i Nations League kan fire landshold, der ikke kvalificerer sig direkte til EM via den almindelige kvalifikation, få billetter til slutrunden i 2020.

Sådan kvalificerer man sig til EM via Nations League:

* Uefas 55 medlemslande er på baggrund af tidligere resultater blevet inddelt i fire niveauer; A (12 landshold), B (12), C (15) og D (16), hvor A er bedst. Dermed matches deltagerne med ligeværdige modstandere. Danmark begynder på niveau B.

* På niveau A og B inddeles holdene i grupper à tre hold, mens grupperne på niveau C og D med en enkelt undtagelse består af fire hold. Dermed er der fire grupper på hvert niveau.

* I grupperne mødes holdene ude og hjemme i løbet af september, oktober og november i år. Danmark er i gruppe med Wales og Irland.

* Vinderen af Danmarks gruppe rykker op på A-niveau, når næste udgave af Nations League begynder i efteråret 2020. Det dårligste hold i Danmarks gruppe rykker ned på C-niveau.

* Vigtigere er det dog, at alle gruppevinderne får en ekstra mulighed for at kvalificere sig til EM i 2020.

* Der er i alt fire EM-pladser på spil i Nations League - en plads til holdene på hvert niveau. Det betyder også, at et land som Færøerne fra niveau D modsat tidligere har en realistisk chance for at komme til EM.

* De fire EM-pladser i Nations League spilles der først om på den anden side af den normale EM-kvalifikation, som afvikles gennem hele 2019.

* Nations League-opgørene om EM-pladser spilles i marts 2020. På hvert niveau mødes den bedste gruppevinder (ud fra opnåede point og målscore) mod den fjerdebedste gruppevinder i en semifinale. Den næstbedste og tredjebedste gruppevinder mødes i den anden semifinale. De to semifinalevindere mødes i finalen, hvor vinderen snupper EM-billetten.

* Hvis Danmark for eksempel både vinder sin Nations League-gruppe og sin EM-kvalifikationsgruppe, og dermed allerede er kvalificeret til EM i 2020, vil det være nummer to i Danmarks Nations League-gruppe (Wales eller Irland), der i stedet deltager i semifinale og eventuel finale om en EM-billet.

* Et sandsynligt scenarie er, at alle 12 hold på niveau A kvalificerer sig direkte til EM via den almindelige EM-kvalifikation. Det vil medføre, at der i stedet er to EM-pladser på spil på niveau B, hvor Danmark befinder sig.

Kilde: Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

/ritzau/