FAKTA: Nye regler rammer storbyens boligkøbere med høj gæld

Fra 1. oktober skal realkreditinstitutter begrænse udlån til boligkøbere med høj gæld i København og Aarhus.
Nye regler får konsekvenser for boligkøbere i København og omegn og i Aarhus.
Nye regler får konsekvenser for boligkøbere i København og omegn og i Aarhus. Foto: Colourbox/Free

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) besluttede i juni at lægge en dæmper på realkreditinstitutternes udlån til familier eller personer med høj gæld i storbyerne.

Det skete ifølge ministeren på baggrund af, at kreditinstitutterne i stigende grad låner ud til boligkøbere med høj gæld, der samtidig har mere risikable lånetyper med afdragsfrihed og variabel rente.

De nye regler træder i kraft 1. oktober. Læs mere her:

* Kreditinstitutterne må fra 1. oktober højest give 15 procent af deres nye lån til boligkøb i københavnsområdet og Aarhus til boligkøbere, hvis samlede gæld overstiger fire gange deres indkomst før skat, og hvor lånene inden for 80 procent af ejendomsværdien samtidig ydes med afdragsfrihed og/eller variabel rente.

* I øjeblikket er det 35-40 procent af udlånene i realkreditinstitutterne, der udgøres af de mere risikable lån.

* Hensigten er at reducere antallet af boligkøbere med høj gældsætning, og som er særligt sårbare over for boligprisfald og stigende renter.

* Initiativet kommer efter en henstilling fra Det Systemiske Risikoråd. Det er et råd, der er sat i verden for at undgå en ny finanskrise.

* Finanstilsynet skal indsamle data fra institutterne med henblik på at overvåge, at det såkaldte styresignal efterleves.

* I hovedstadsområdet gælder de nye låneregler i København, Frederiksberg, Tårnby, Dragør, Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Ballerup, Rødovre, Glostrup, Albertslund, Høje-Taastrup, Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk og Ishøj.

* De nye låneregler gælder alle byer i Aarhus Kommune.

Kilder: Finanstilsynet, Erhvervsministeriet, Finans.dk, InsideBusiness.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.