FAKTA: Motionister frikendt for doping

Anti Doping Danmarks samarbejdspartner har begået fejl i undersøgelser af dopingtest. Her følger sagens fakta.

* Anti Doping Danmark indledte i marts 2013 et samarbejde med Teknologisk Institut om at udføre analyser på dopingprøver fra kommercielle fitnesscentre i Danmark.

* Analysearbejdet blev påbegyndt 1. august 2013 og drejer sig om prøver indsamlet i fitnesscentre i perioden 30. juli 2013 til 7. januar 2014 og analyseret på Teknologisk Institut fra 1. august. Der er i alt indsamlet 163 prøver fra fitnesscentre i denne periode.

* Anti Doping Danmark fik i november anledning til at stille spørgsmålstegn ved analysesvarene fra fem prøver og bad i den anledning om en redegørelse fra laboratoriets side.

* Det blev klart, at der har været procedurefejl under analysen af disse prøver. Da denne procedurefejl ikke er blevet opfanget at laboratoriets normale kvalitetskontrol, anser Anti Doping Danmark det for at være en alvorlig sag. Derfor droppes samarbejdet.

* 22 prøver har været rapporteret positive fra Teknologisk Institut, og der har været udstedt sanktioner til de personer, der har aflagt prøverne. Alle disse 22 sanktioner - udelukkelse fra fitnesscentre i to år - er ophævet.

* Fremadrettet vil alle prøver blive analyseret på dopinglaboratoriet i Norge (Aker), som i forvejen benyttes til de danske idrætsprøver.

Kilde: Anti Doping Danmark

/ritzau/