FAKTA: Mistænkelige milliarder flød frit i Danske Bank

Danske Bank offentliggør sin egen undersøgelse af hvidvask (Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Ritzau Scanpix)

Danske Bank har fremlagt konklusioner fra en intern undersøgelse om den estiske filial. Se nogle af dem her.

Gennem et år har Danske Bank fået foretaget en advokatundersøgelse af forhold omkring udenlandske kunder i bankens estiske afdeling.

Den blev sat i gang, efter at Berlingske Business i en række artikler har afdækket, at Danske Banks estiske afdeling kan være brugt til at hvidvaske mange milliarder af kroner fra blandt andet Rusland og Aserbajdsjan.

Læs om undersøgelsens konklusioner her:

* Undersøgelsen påviser, at ledelsen i Danske Bank gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske afdeling.

* Det skete allerede i 2007, da Danske Bank overtog den estiske bank. Her advarede det estiske finanstilsyn i en kritisk rapport.

* Samtidig kom der en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler i den estiske afdeling. Danske Bank reagerede ikke.

* Også i 2009, 2010, 2013, 2014 og 2015 blev ledelsen advaret. Men først i 2015 lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

* Undersøgelsen har foreløbigt fundet frem til 6200 mistænkelige kunder. I alt var 10.000 udenlandske kunder i den estiske filial i perioden. I alt er 15.000 kunder i omfattet af undersøgelsen.

* Den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 20017-2015 udgjorde 200 milliarder euro. Det svarer til knap 1500 milliarder kroner.

* Undersøgelsen har ikke kunnet fastslå, hvor stor en del af beløbet, der er "mistænkeligt". Men det er formentligt "en meget stor del" af de 1500 milliarder kroner.

* Selv om ledelsen får hård kritik i undersøgelsen, vurderer advokaterne, der er hyret af banken, at hverken topchef eller bestyrelse har et retligt ansvar i sagen.

* Nuværende og tidligere ansatte og ledere i Estland og Danmark, der har været involveret i sagen, har fået advarsler, er blevet fyret, har fået frataget bonusser og er blevet indberettet til myndigheder. De fleste er ikke længere i Danske Bank.

* Otte ansatte i Estland er blevet meldt til politiet på grund af mistanke om medvirken.

* 42 ansatte og agenter, som modtog kommission for at formidle kunder, har opført sig "mistænkeligt".

* De er blevet meldt til de estiske hvidvaskmyndigheder. De har for eksempel fået store beløb sat ind på deres bankkonti eller er involveret i betalinger med mistænkelige modparter.

Kilde: Danske Bank

/ritzau/