FAKTA: Militante angreb i Frankrig siden 2015

FRANCE-POLITICS-SECURITY (Foto: Christian Hartmann/Ritzau Scanpix)

Skyderiet i Strasbourg efterforskes som terror. I alt er 245 mennesker dræbt i Frankrig i angreb siden 2015.

Strasbourg er den seneste franske by, der oplever et dødeligt skyderi.

Den franske anklager for antiterrorisme oplyser, at der er blevet åbnet en undersøgelse af skyderiet i den franske storby, der efterforskes som mulig terror.

245 mennesker er blevet dræbt i angreb på fransk jord i løbet af de seneste fire år. Bølgen begyndte med angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015.

* 2018:

12. maj: En person bliver stukket ihjel med en kniv, og fire såres, i det centrale Paris. Gerningsmanden, en franskmand med russisk baggrund, var på de franske myndigheders liste over mulige ekstremister.

Han skulle angiveligt have råbt "Allahu akbar" (Gud er stor, red.) i gerningsøjeblikket.

23. marts: Fire mennesker bliver skudt og dræbt under en gidseltagning i et supermarked i den sydfranske by Carcasonne. Gerningsmanden, den 25-årige fransk-marokkaner Redouane Lakdim, bliver dræbt af politiet i en skudveksling.

* 2017:

1. oktober: To unge kvinder bliver stukket ihjel på en togstation i Marseille. Gerningsmanden, en tunesiskfødt mand, bliver efterfølgende skudt og dræbt af politiet.

Den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) tager efterfølgende skylden for angrebet.

20. april: En politimand bliver skudt og dræbt, og to personer bliver såret, på Champs-Élysées i Paris. Gerningsmanden, 39-årige Karim Cheurfi, bliver skudt og dræbt i en skudveksling med sikkerhedsstyrker.

Man finder efterfølgende et brev ved hans lig, hvori IS tager skylden for angrebet.

* 2016:

26. juli: Abdel Malik Petitjean og Adel Kermiche, begge 19 år, bliver skudt og dræbt af politiet, efter de har skåret halsen over på en 85-årig præst foran fem kirkegængere i en kirke i den vestfranske by Saint-Etienne-du-Rouvray.

Forinden har de to teenagere svoret deres loyalitet til IS i en video.

14. juli: Tunesisk-fødte Mohamed Lahouaiej-Bouhlel kører en lastbil ind i folkemængden på Promenade des Anglais i Nice under årets fejring af Bastilledagen, Frankrigs nationaldag.

86 mennesker mister livet, og flere end 400 såres. Den 31-årige gerningsmand bliver dræbt af politiet. IS tager efterfølgende skylden.

13. juni: 25-årige Larossi Abballa dræber en politimand og hans partner i deres hjem i Magnanville vest for Paris for øjnene af deres søn.

Abballa bliver dræbt af franske indsatsstyrker, men når inden sin død at erklære sin loyalitet til IS via sociale medier.

* 2015:

13. november: 130 mennesker bliver dræbt i et koordineret angreb i Paris. Under en venskabskamp mellem Frankrig og Tyskland på Stade de France udløses eksplosiver, mens bevæbnede gerningsmænd angriber caféer i Paris' gader og spillestedet Bataclan.

Alle gerningsmænd bliver dræbt i skudvekslinger med politiet. Ud over de dræbte bliver mere end 350 såret.

21. august: Heroiske togpassagerer afværger et angreb på et højhastighedstog på ruten mellem Amsterdam og Paris.

Den 25-årige gerningsmand, marokkanskfødte Ayoub El Khazzani, var kendt af de franske myndigheder for sine forbindelser til radikaliserede miljøer i Frankrig.

Han bar et automatvåben og en kniv og havde forberedt en massakre, men blev altså tacklet.

7.-9. januar: To svært bevæbnede mænd angriber redaktionslokaler tilhørende satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris og dræber 12, herunder flere satiretegnere. Gerningsmændene formår at flygte fra stedet.

Dagen efter bliver en politikvinde dræbt uden for Paris, mens en bevæbnet mand skyder og dræber fire i en gidseltagning i et jødisk supermarked.

Alle gerningsmænd bliver dræbt i skudvekslinger med indsatsstyrker, men når inden at erklære deres loyalitet til al-Qaeda og IS.

Kilder: AFP, Le Monde, Reuters

/ritzau/