FAKTA: Makedonien bytter navn for EU- og Nato-håb

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, og Republikken Nordmakedoniens premierminister, Zoran Zaev, da Prespa-aftalen blev indgået. (Foto: Maja Zlatevska/Ritzau Scanpix)

En navnestrid med rod i Jugoslaviens kollaps har fredag tilsyneladende fundet sin løsning.

En flere årtier lang strid mellem landet med det formelle navn Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien og Grækenland har fredag tilsyneladende fundet en løsning.

Det græske parlament har vedtaget sin del af en aftale mellem de to lande. Aftalen skal løse en strid om brugen af navnet Makedonien.

Her kan du få et hurtigt overblik over uenigheden og aftalen, der skal løse den:

- Hvad var Grækenland og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien uenige om?

* Da Jugoslavien i begyndelsen af 1990'erne faldt fra hinanden, løsrev en sydlig del af landet sig.

Landet ønskede selv at kalde sig Makedonien, men i internationalt regi er det registreret i FN som Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, også kendt under den engelske forkortelse Fyrom.

Nabolandet Grækenland mener, at navnet Makedonien har en geografisk og historisk tilknytning til Grækenland.

* Tilknytningen stammer fra Alexander Den Store, som grækerne betragter som en af græsk histories vigtigste personer. Alexander Den Stores kongerige strakte sig over dele af nutidens Grækenland, Bulgarien og det tidligere Jugoslavien.

* Grækenland har hidtil i vrede over navnet blokeret for, at Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien kan blive optaget i militæralliancen Nato og EU.

- Hvordan har de to lande løst uenigheden?

* Regeringslederne fra de to lande indgik i juni 2018 Prespa-aftalen.

* Her går Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien med til at skifte navn til Republikken Nordmakedonien. Navnet skal bruges internationalt og skrives ind i landets forfatning. Den del har Makedonien gjort.

* Grækerne har som modydelse lovet at støtte Republikken Nordmakedoniens optagelse i Nato og EU. I Grækenland har parlamentet fredag også godkendt aftalen.

Kilde: AP.

/ritzau/