FAKTA: Mæslinger er en akut virussygdom

Et barn fra Herningområdet er blevet smittet med mæslinger. Barnet kan have smittet flypassagerer.

Et barn, der lørdag fløj fra Bukarest i Rumænien til Billund, er blevet smittet med mæslinger, oplyser Statens Serum Institut.

Barnet kan have smittet passagerer fra samme fly. Ikke-immune personer, der har været på flyet, opfordres derfor til at søge læge.

Der er tale om et fly fra WizzAir med flynummer W63211, som lørdag landede i Billund klokken 21.23.

Desuden kan andre, som har været i Billund Lufthavn fra klokken 21.30 og cirka en time frem, have været udsat for smitte.

Her kan du blive klogere på mæslinger i Danmark:

* De fleste voksne, der er født før 1975 har haft mæslinger og vil være beskyttet mod sygdommen.

* I 1987 blev der iværksat et generelt vaccinationsprogram mod mæslinger. Det omfatter et tilbud om vaccination, når barnet er 15 måneder gammelt og fire år gammelt.

* Har et barn fulgt det danske børnevaccinationsprogram og er MFR-vaccineret, kan det regnes for at være beskyttet over for mæslinger.

* Mæslinger er en akut virussygdom. Den giver høj feber, hoste, forkølelse og irritation i øjnene. Tre til syv dage efter de første symptomer får man udslæt på kroppen.

* Der går mellem 8 og 11 dage fra selve smittedagen, til de første symptomer viser sig. Patienter kan smitte, når de første symptomer viser sig.

* Sygdommen er normalt overstået efter en uges tid, men kan opleves i kroppen. Man er ofte træt og uoplagt efterfølgende.

* Hvis man planlægger graviditet, er det vigtigt at være klar over, om man har haft mæslinger, da mæslinger under graviditeten kan medføre infektion af fosteret.

Kilder: Odense Universitets Hospital og netdoktor.dk.

/ritzau/