FAKTA: Hvad er Bocuse d'Or?

Rasmus Kofoed, som er køkkenchef og medejer af restauranten Geranium, vandt i 2011 Bocuse d'Or, det uofficielle VM for kokke. (Foto: Jonas Vandall ørtvig/Ritzau Scanpix)

Kokken Paul Bocuse har lagt navn til konkurrencen Bocuse d'Or, der også kendes som det uofficielle kokke-VM.

Den danske kok Kenneth Toft-Hansen har onsdag vundet det uofficielle verdensmesterskab for kokke, Bocuse d'Or.

Det er anden gang, at Danmark vinder konkurrencen.

Danskeren fik sammen med assistent Christian Wellendorf bronze ved Bocuse d'Or Europe i juni sidste år.

Det er de ti bedste ved europamesterskaberne, som går videre til hovedkonkurrencen.

Her er et overblik over konkurrencen og dens historie:

* Den franske mesterkok Paul Bocuse har lagt navn til Bocuse d'Or.

* Bocuse d'Or blev første gang afviklet i 1983.

* Konkurrencen holdes hvert andet år i Lyon i Frankrig. Her dyster 24 lande, der blandt andet har kvalificeret sig via den europæiske udgave af konkurrencen, Bocuse d'Or Europe.

* Hvert deltagerland stiller med en dommer.

* Deltagerne skal fremvise to serveringer for dommerne. I år skulle kokkene lave en grøntsagschartreuse med skaldyr samt en hovedret, der indeholder kød fra fransk kalvekam.

* I 2011 vandt Rasmus Kofoed, som er køkkenchef og medejer af restauranten Geranium, Bocuse d'Or.

* I 2012 vandt den danske kok Jeppe Foldager bronze ved Bocuse d'Or Europe. Året efter vandt han sølv ved mesterskaberne i Frankrig.

Kilder: Bocusedor.dk og bocusedor-europe.com.

/ritzau/