FAKTA: EU sikrer barsel og orlov til fædre samt omsorgsdage

Er en i familien alvorligt syg, giver kommende EU-lov ret til fem omsorgsdage årligt. Desuden ændres reglerne for forældreorlov. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Forældre i EU får ret til mindst fire måneders orlov samt at passe syge familiemedlemmer. Se ændringer her.

Hvis en i dit hjem eller din familie bliver alvorligt syg, får du ret til fem dages fri årligt. Desuden udvides retten til forældreorlov.

Det er blandt indholdet i en aftale om bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv, som forhandlere i EU torsdag er blevet enige om.

Aftalen sætter minimumsstandarder. Det er således muligt for hvert medlemsland i EU at give borgerne ret til mere, end EU fastsætter.

Endnu mangler den formelle godkendelse i EU-systemet, men det ventes at være en formalitet. Der sigtes mod, at reglerne skal træde i kraft inden for tre år.

Få et overblik over, hvordan EU-reglerne er i øjeblikket, og hvordan de ændrer sig med den nye aftale:

- Fædrebarsel:

* Den nuværende EU-lovgivning har ingen minimumsstandarder.

* Det nye direktiv gør, at fædre kan tage mindst ti arbejdsdages fædreorlov i tiden omkring fødslen af barnet. Lønnen udgøres minimum af niveauet for sygedagpenge.

- Forældreorlov:

* Den nuværende EU-lovgivning giver mindst fire måneders orlov per forælder. Heraf er den ene øremærket og kan ikke overgå til den anden forælder.

* Det nye direktiv bevarer de minimum fire måneders orlov per forælder. To af månederne er øremærkede og kan ikke overgå til den anden forælder. Forældre kan anmode om at tage orlov på mere fleksible vilkår, så de eksempelvis går ned på deltid eller deler orloven op i bidder. Lønnen under barsel bestemmes af det enkelte EU-land.

- Omsorgsdage:

* Den nuværende EU-lovgivning har ingen minimumsstandarder.

* Det nye direktiv giver alle arbejdstagere ret til fem arbejdsdages fri årligt til at tage sig af et familiemedlem eller en person i husstanden, der er alvorligt syg eller har en aldersrelateret lidelse.

- Fleksible arbejdsordninger:

* Den nuværende EU-lovgivning giver ret til nedsat og fleksibel arbejdstid, når man kommer tilbage fra forældreorlov. Desuden er der ret til at bede om deltidsarbejde.

* Det nye direktiv giver forældre med børn op til mindst otte år ret til at bede om nedsat arbejdstid, fleksible arbejdstider samt fleksibilitet på arbejdspladsen. Det gælder for alle typer job.

Kilde: EU-Kommissionen.

/ritzau/