FAKTA: Derfor screener regioner for tarmkræft

Fejl har resulteret i, at mindst 11 personer i Region Syddanmark har fået forkert svar på prøver om tarmkræft.

Mindst 11 personer i Region Syddanmark har modtaget en anden persons svar på prøver om tarmkræft. Op til 634 kan have modtaget en anden persons svar. Det sker efter en fejl i leveringen hos virksomheden Strålfors.

Strålfors står for leveringen i alle regioner.

Men hvorfor bliver der sendt prøver på tarmkræft ud til borgerne?

* Kræft i tyk- eller endetarmen er en af de største kræftsygdomme i Danmark, og hvert år får cirka 4600 personer kræft i enten tyk- eller endetarmen.

* Tyktarmskræft forekommer først og fremmest hos personer over 50 år, og hyppigheden af sygdommen stiger efter de 50 år.

* Det er på den baggrund, at man i 2014 med indførelsen af kræftplan III besluttede, at alle borgere mellem 50-74 år hvert andet år får tilbud om en screening for tarmkræft.

* Med tarmkræftscreeningerne er det muligt at opdage kræftsygdommen på et meget tidligt tidspunkt, og det giver en markant større mulighed for helbredelse af sygdommen.

* Blod i afføringen kan være tegn på tarmkræft. Blodet kan ikke nødvendigvis ses med det blotte øje, men kan afsløres i en afføringsprøve.

* Du får et prøvesæt med posten og skal selv tage en afføringsprøve. Prøven skal sendes til undersøgelse på et laboratorium. Hvis der findes blod i afføringen, bliver du tilbudt en kikkertundersøgelse af tarmen.

* Blod i afføringen behøver ikke at være tegn på tarmkræft, men det er ikke normalt at bløde fra tarmen. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt nærmere.

* Det er gratis og frivilligt at deltage i screening. I løbet af de første fire år (2014-2017) skal alle screenes første gang. Det er de enkelte regioner, der sender brevene ud. Der er mange, der skal inviteres, og derfor sendes invitationerne ud på forskellige tidspunkter.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse

/ritzau/