Den smitsomme MRSA-bakterie fortsætter med at florere.
Læs om bakterien her:
* MRSA er den engelske forkortelse for methicillinresistente stafylokokker.
* Det særlige ved MRSA er, at det er en type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker.
* Blandt andet er de resistente over for methicillin, der er i familie med almindeligt penicillin.
* Infektionerne er vanskeligere at behandle end infektioner med almindelige stafylokokker og kræver behandling med meget specielle antibiotika.
* Den variant af MRSA, der har fået mest omtale i Danmark, er den såkaldte husdyr-MRSA eller MRSA CC398.
* MRSA CC398 er en særlig type MRSA, som findes hos dyr, og som kan smitte til mennesker.
* I Danmark er den først og fremmest fundet hos svin - deraf navnet svine-MRSA.
* MRSA CC398-bakterien er normalt ufarlig for svinene, men den smitter til mennesker, hvor den kan forårsage alvorlige infektioner.
* Er man sund og rask, er risikoen for at blive syg af MRSA CC398 minimal. Bakterien er mest risikabel, hvis man bliver opereret, da bakterien kan give sårinfektion eller trænge ind i blodbanen og give blodforgiftning.
* Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker for eksempel i næsen eller på huden.
* MRSA CC398 smitter overvejende personer, der er i direkte kontakt med levende svin. Selv om MRSA CC398 kan findes i kød, er der ikke noget, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en væsentlig smittekilde.
Kilder: Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.
/ritzau/