FAKTA: Danske Bank undersøger sig selv i sag om hvidvask

Danske Bank Danske Bank bygninger ved Holmens Kanal i København, mandag den 17. september. (Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix)

En intern undersøgelse i Danske Bank skal kortlægge, hvem der vidste hvad og hvornår i sag om hvidvask.

Onsdag fremlægger Danske Bank en længe ventet undersøgelse, som banken selv har taget initiativ til, om formodet hvidvask for milliarder af kroner i bankens estiske afdeling.

Undersøgelsen blev sat i værk, efter at Berlingske Business i en række artikler har afsløret kritisable forhold i bankens estiske afdeling. Samtidig har avisen afsløret, at medlemmer af ledelsen var advaret om forholdene.

Læs om bankens undersøgelse - og andre igangværende undersøgelser i sagen - her:

* Danske Bank igangsatte undersøgelsen for et år siden i september 2017.

* Danske Bank forklarer, at undersøgelsen er så omfattende, at det har været nødvendigt at bruge et helt år på den. Der er blandt andet gennemgået millioner af e-mails og store mængder data om transaktioner.

* Undersøgelsen deler sig i to spor. Kunder og transaktioner i Estland i perioden 2007-2015 skal gennemgås.

* Samtidig skal det undersøges, hvem der vidste hvad og hvornår både i Estland og på koncernniveau, og om ledere eller medarbejdere har levet op til deres ansvar.

* Banken har hyret flere aktører til at foretage undersøgelsen, som løbende er fremlagt for bestyrelsen.

* Advokatfirmaet Bruun & Hjejle leder, fører tilsyn og udarbejder en rapport om undersøgelserne.

* Et internt team i banken tager sig af at undersøge samtlige udenlandske kunder og transaktioner i den estiske filial fra 2007 til 2015. Det såkaldte Compliance Incident Management Team ledes af Jens Madsen, som er tidligere chef for SØIK (bagmandspolitiet) og PET.

* Konsulentfirmaerne PwC og EY er med til at assistere med kriminalteknisk erfaring.

* Finanstilsynet har undersøgt forholdene hos Danske Bank i Estland og udtalte i maj 2018 meget hård kritik af banken, som fik otte påbud og otte påtaler. Direktionen har svigtet sit ansvar, lyder kritikken blandt andet.

* I august indledte Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale kaldet bagmandspolitiet, en efterforskning af Danske Bank efter at have fulgt sagen.

* Danske Bank undersøges også af de estiske myndigheder.

* 14. september skriver Wall Street Journal at amerikanske myndigheder har indledt en undersøgelse af Danske Bank.

Kilder: Danske Bank, Berlingske.

/ritzau/