FAKTA: Borgeres skatteklager skal behandles hurtigere

Står det til regeringen, så skal sagsbehandlingstiden for almindelige borgeres skatteklager halveres. Det er målet med et nyt udspil, der torsdag præsenteres for de øvrige partier. (Foto: Foto: Erik Refner/Scanpix)

Skatteministeren præsenterer torsdag et udspil, der skal halvere sagsbehandlingstiden for skatteklager.

23 måneder. Så lang er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på almindelige borgeres skatteklager om for eksempel manglende håndværkerfradrag.

Står det til regeringen, så skal den skæres ned til 12 måneder.

Derfor præsenterer skatteminister Karsten Lauritzen (V) torsdag et udspil til en ny retssikkerhedspakke for de øvrige partier. Det er den fjerde pakke på knap tre år.

Her kan du få overblik over, hvilke tiltag pakken indeholder:

* Målet med pakken er, at sagsbehandlingstiden skal kortes ned.

* Det skal ske, ved at prioriteringen i klagesystemet ændres. I dag behandles de ældste sager først, men det skal i fremtiden være de borgernære sager, så de får en hurtigere vej gennem systemet.

* Klageforløbet skal ligeledes forenkles. I øjeblikket gælder flere særregler, men ved at sagsbehandlingen i højere grad skal følge forvaltningsloven, gøres processen hurtigere.

* Skatteankenævnene moderniseres og gøres mere fleksible. Det skal blandt andet ske, ved at antallet af nævn reduceres fra 19 til 10, mens antallet af nævnsmedlemmer reduceres til 101.

* Derudover skal der tillades sagsoverførsler mellem nævnene, for at klager fordeles mere ligeligt i forhold til kapaciteten. Og der indføres mulighed for skriftlig votering i skatteankenævn.

* Frem til 2020 skal klagesystemet i skattevæsenet styrkes med 230 millioner kroner. 120 millioner kroner tilføres ekstra, mens 110 millioner kroner kommer fra gevinster ved pakkens initiativer, som geninvesteres.

* Gennemføres alle tiltag, venter regeringen, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i klagesystemet sænkes med seks måneder. På skatteområdet er målet at sænke tiden til 12 måneder for nye, borgernære sager.

Kilder: Skatteministeriet.

/ritzau/