FAKTA: 90-årige Bang & Olufsen kan være på vej mod salg
Historien om danske Bang & Olufsen starter med to unge ingeniører i Struer i 1925. Siden er det gået op og ned.
Historien om Bang & Olufsen startede i Struer for 90 år siden. Torsdag er det kommet frem, at virksomheden kan være på vej til et frasalg. Her er det en B&O-butik på Strøget i København.
Historien om Bang & Olufsen startede i Struer for 90 år siden. Torsdag er det kommet frem, at virksomheden kan være på vej til et frasalg. Her er det en B&O-butik på Strøget i København. Foto: Bang & Olufsen/free

Danske Bang & Olufsen kan fejre 90-års fødselsdag i år. Torsdag meddeler virksomheden, at den er i dialog med mulige købere. Læs om B&O her:

* Bang & Olufsen blev grundlagt i 1925 i Struer af to unge ingeniører, Peter Bang og Svend Olufsen.

* De første produkter var højttalere og mikrofoner. Siden er radioer, grammofoner, tv-apparater, telefoner, stereoanlæg og lydudstyr til biler kommet til.

* Den første store succes kom i 1929, da de to ingeniører fik skabt en radio, der kunne modtage strøm direkte fra stikkontakten i stedet for at være drevet af batterier.

* Bang & Olufsen lagde fra starten vægt på designet, og gennem årene har nogle af selskabets produkter fået ikonstatus. Blandt andet er nogle af produkterne udstillet på kunstmuseet MoMA i New York.

* Op gennem 1960'erne satte selskabet fart på eksporten, og i 1970'erne fik Bang & Olufsen for alvor slået sig fast som leverandør til et købestærkt segment.

* Men selskabet har samtidig haft svært ved at tjene penge og har i perioder haft store underskud på bundlinjen.

* I marts solgte selskabet forretningsenheden Automotive, som producerer lyd til biler som Mercedes, Audi og BMW. Køberen var amerikanske Harman. Prisen var 1,17 milliarder kroner med mulighed for løbende ekstrabetalinger.

* Derudover har koncernen sat sin Icepower-division, der producerer forstærkerenheder, til salg.

* Ved udgangen af maj var der 525 B&O-butikker verden over, hvoraf de 334 var i Europa.

Kilder: Bang & Olufsen, Aarhus Universitet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.