Fagforeningsmøde endte i sex-chikane: Servitrice brød grædende sammen
Forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, Ole Einar Adamsrød, måtte sætte en stopper for chikane af to tjenere på en nordisk skraldekonference. Foto: Tri Nguyen Dinh/frifagbevegelse.no
En konference for renovationsarbejdere i Norge, som tillidsfolk fra 3F deltog i, løb af sporet. Deltagere havde blandt andet verbalt chikaneret og befølt serveringspersonalet. Dansk tillidsvalgt forklarer, at det var deltagere fra Sverige, der stod for chikanen.

En nordisk konference for tillidsfolk i renovationsbranchen endte med, at to unge servitricer blev sex-chikaneret i en sådan grad, at personalet nægtede yderligere servering. Med på konferencen var blandt andet tillidsvalgte fra danske 3F, der dog ikke deltog i chikanen.

Det skriver det norske medie frifagbevegelse.no.

På konferencen, der fandt sted i den norske by Tromsø i april 2015, deltog tillidsvalgte medlemmer fra 3F i Danmark, Fagforbundet og Transportarbeiderforbundet i Norge, Svensk Transport og finske AKT. 

I alt var der 22 deltagere af sted fra Danmark, står der beskrevet i et referat på Brancheorganisationen for Renovationsarbejdere i Danmarks hjemmeside.

På 3F's hjemmeside ligger der et referat fra turen til Tromsø. Heri fremgår det, hvor mange danskere der deltog.

Det var forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, Ole Einar Adamsrød, der endte med at sætte en stopper for opførslen.

- Det var verbal chikane, beføling og niven. Jeg selv og nogle andre konferencedeltagere rapporterede det til overtjeneren, da vi indså, hvad der skete. Restaurantchefen modtog således historierne fra både os og tjener og besluttede at afslutte serveringen, siger Ole Einar Adamsrød til frifagbevegelse.no.

Ole Einar Adamsrød greb en mikrofon og tog med sine egne ord et 'opgør' med, hvad der var sket. Han bad alle om at forlade lokalet og forklarede dem hvorfor.

Konferencen fandt sted på Scandic Ishavshotel i den norske by Tromsø tilbage i april 2015. Både restaurantchef Thomas Fridtjofsten og hoteldirektøren Poul-Henrik Remmer har overfor det norske medie bekræftet hændelsen.

'Det var svenskerne'

Avisen.dk har været i kontakt med Carl Bertelsen, der deltog i konferencen for den danske delegation. Han er tillidsvalgt som repræsentantskabssuppleant på Fyn i Brancheklubben for Renovationsarbejdere i Danmark og har skrevet referatet fra turen. Han bekræfter over for Avisen.dk hændelsesforløbet og forklarer, at det var en svensk delegation, der opførte sig upassende.

- Jeg oplevede det ikke på egen hånd. Vi sad ved langborde, og det skete oppe ved det første langbord, hvor vi sad nede bagved. Vi får det fortalt, da middagen næsten er færdig. Ole Einar Adamsrød siger, at det kan I ikke være bekendt - og at de pågældende selv var klar over, hvem de var, siger Carl Bertelsen.

- Vi stod i baren bagefter og snakkede med en af tjenerne, der fortalte, at det var et stort problem, at de bliver chikaneret, når folk får lidt at drikke. Jeg synes, det er træls, folk ikke kan styre sig - de tror, de kan tillade sig alt, når de får noget at drikke. Hvorfor skal et godt arrangement ødelægges af, at nogen ikke kan styre sig?, spørger Carl Bertelsen.

Carl Bertelsen bekræfter også, at der ikke deltog folk fra 3F Transports hovedorganisation. Det samme gør forbundssekretær Frank Boye, der ikke har hørt om episoden før nu.

Frank Boye skriver i en mail til Avisen.dk, at 'den form for opførsel, der er beskrevet i artiklen, er helt uacceptabel'.

'Første gang jeg så en ansat græde'

Det var to unge tjenerinder, der blev chikaneret af flere deltagere. Den ene af dem var under 18 år. I første omgang var chikanen primært verbal, men udviklede sig senere til fysisk chikane. 

Restauranten nægtede videre servering, og arrangørerne besluttede sig for at lukke festen helt, fortæller restaurantchefen.

- Det var første gang, jeg så en af mine ansatte græde. Så slemt var det, siger Thomas Fridtjofsen til frifagbevegelse.no.

- En fejl fra restaurantens side gjorde, at mange gæster måtte vente ekstra længe på maden. Det kombineret med underbemanding og stadigt fuldere mænd gjorde, at situationen eskalerede. Men uanset hvad skal det ikke føre til sex-chikane, siger Thomas Fridtjofsen.

Thomas Fridtjofsen fortæller, at langt de fleste på konferencen opførte sig pænt. Siden har man evalueret hændelsen. Thomas Fridtjofsen påpeger, at det er meget væsentligt, at især fagforeninger respekterer arbejderes rettigheder.

Han glæder sig over, at den igangværende #metoo-kampagne kan sætte fokus på, at problemet også eksisterer i fagbevægelsen.

Også herhjemme har #metoo kampagnen fyldt meget. Blandt andet siger en tidligere studentermedhjælper, at hun blev krænket i Dansk Journalistforbund.