Fagforbund kræver forklaring på muligt milliardsalg
Malerforbundets formand Kresten Vendelboe. Foto: Malerforbundet/Pressefoto/Alka/presse
Flere fagforbund undrer sig over muligt salg af fagbevægelsens forsikringsselskab Alka. Nogle fagforbund er begyndt at sætte ord på deres utilfredshed.

Fagbevægelsens forsikringsselskab Alka står ifølge dagbladet Børsen foran et salg.

Den svenske finanskoncern SEB er blevet headhuntet til at stå for salget, og prisen for selskabet vurderes til at ligge på omkring 5 milliarder kroner.  

Hos flere LO-forbund er der imidlertid stor forundring over planerne. 

Max Meyer, formand for Blik og Rørarbejderforbundet, har svært ved at forstå, at han skal læse om planerne i medierne, og han er meget betænkelig ved et salg.

Han siger, at Alka er stiftet til at sikre billige forsikringer for medlemmer og støtte op under fagbevægelsens værdier. De værdier kan lide et knæk, hvis man sælger foretagendet, advarer han.

- Det strider også mod den solidaritet med arbejderen og de svageste i samfundet, som i generationer har været kendetegnende for dansk fagbevægelse. Da fagbevægelsen stiftede Alka, var det for at hjælpe danske lønmodtagere. Et forsikringsselskab, hvor den arbejdsløse, pensionisten og de lavtlønnede kunne få en forsikring, der både gav familien og den enkelte tryghed i hverdagen, siger Max Meyer til Børsen.

Også hos Dansk El-Forbund og Malerforbundet er der skepsis at spore. Kresten Vendelboe, formand for Malerforbundet, synes, det er mærkeligt, at man ikke er blevet orienteret, når nu man er aktionærer i Alka.

Hos HK Hovedstaden, der har 85.000 medlemmer, frygter man, at et salg kan føre til, at præmierne vil stige, og at det dermed bliver dyrere for medlemmerne.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar til salget fra Alka Forsikrings bestyrelsesformand, HK-formand Kim Simonsen.

I 2016 kunne forsikringsselskabet præsentere et overskud på 235 millioner kroner, mens der blev tjent hele 344 millioner kroner i 2015.