Administration 

Fagbosser om Sosu-mundkurv: "En gang forvrøvlet sludder på usædvanligt lavt niveau"

Bornholms Regionskommune har brug for et nyt logo - det såkaldte kommunevåben. Det nuværende kommunevåben gengiver en hornet lindorm eller grif. Nu må det være mere relevant, at fantasidyret udskiftes med de tre aber, der holder sig for ørerne, øjnene og munden. Hører intet, ser intet og siger intet.

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

DET MÅ VÆRE det signal, som regionskommunen ønsker at sende med den nye spærretid, som lukker pressen ude fra at komme på kommunale institutioner for at følge de ansattes arbejde som led i dækningen af valgkampen op til kommunevalget. Og samtidig afskærer spærretiden de ansatte for at svare på spørgsmål fra pressen i arbejdstiden.

Kommunaldirektøren har begrundet adgangsforbuddet overfor pressen og mundkurven til de ansatte med en opsigtsvækkende forklaring om, at administrationen skal være neutral og ikke give anledning til politisk debat.

Opsigtsvækkende, fordi konsekvensen er et indgreb i pressefriheden og de ansattes ytringsret. Og dermed en bekymrende indskrænkning af demokratiet.

Og opsigtsvækkende, fordi både den trykte og elektroniske presse i disse uger bringer en strøm af reportager og valg-indslag fra kommunale institutioner i resten af landet.

I ET DEMOKRATI skal den offentlige sektor være åben og gennemsigtig for borgerne og dermed for pressen. Borgere og presse skal kunne se den offentlige forvaltning og de offentlige institutioner over skuldrene. Og pressen skal ikke kun kunne begære aktindsigt i myndighedsbehandling og -afgørelser.

Pressen skal også kunne besøge velfærds- og serviceinstitutioner - naturligvis tilpasset arbejdsgange og spidsbelastningstidspunkter, og i fuld respekt for brugernes anonymitet. Tidspunkter og rammer for anvendelse af kameraer, mikrofoner og notesblokke må naturligvis aftales med den pågældende institution, og må indrette sig efter de begrænsninger, som er nødvendige i forhold til brugernes ret til anonymitet og institutionens arbejdsrytme.

Spillereglerne for pressens anvendelse af skjult kamera er derimod af en helt anden beskaffenhed, der skal sikre både brugere og ansatte mod journalistiske overgreb.

Når Bornholms Regionskommune indfører en selvbestaltet spærretid overfor pressen, så er det i realiteten også en spærretid for demokratiet. Det er virkelig overraskende, at de bornholmske politikere vil lægge navn til den form for demokrati-indskrænkninger.

SPÆRRETIDEN RAMMER OGSÅ de kommunalt ansattes kontakt med pressen. Ytringsretten, der ligger i de offentligt ansattes udvidede ytringsfrihed er ved en énsidig arbejdsgiverbeslutning udskiftet med en mundkurv i arbejdstiden.

Social- og sundhedsassistenten må ikke svare på spørgsmål om den ældrepleje, som hun er den praktiske ekspert på, før hun får fri. Pædagogen må ikke sige en lyd om børnehavens virkelighed, som hun sammen med pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter kender bedre end alle andre. Folkeskolelæreren, sygeplejersken, socialpædagogen og alle de andre kommunalt ansatte må ikke have synspunkter, før klokken ringer til fyraften.

Regionspolitikerne har trods alt ikke turde forsøge sig med en mundkurv, der også gælder i fritiden.

MEN HVORDAN POKKER forestiller de sig, at synspunkter til eller svar på spørgsmål fra pressen i fritiden ikke forstyrrer valgkampen, mens det samme fremført i den arbejdstid, som kan ligge på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet, risikerer at påvirke, hvor vælgerne sætter deres kryds? Det er da alligevel en gang forvrøvlet sludder på et usædvanligt lavt niveau, som vi normalt ikke møder fra politiske kredse.

Trods spærretidens indpakning i gennemsigtigt cellofan, så er der tydeligvis tale om et frontalt angreb - med delvis politisk opbakning - på ytringsfriheden og demokratiet.

De offentligt ansatte har ret til at ytre sig. Også om ressourcer, serviceniveau, arbejdsgange, ledelsesforhold, politiske beslutninger og alt det, der ikke er omfattet af tavshedspligten om personfølsomme oplysninger om borgere. Det har kommune efter kommune måttet erkende, når Ombudsmanden har vredet deres ører røde og udstyret dem med ekstra næser.

Og ikke alene har de offentligt ansatte en ytringsret. Skatteborgerne kan med rette forvente, at de ansatte siger fra overfor forhold, der ikke er i orden, eller som ikke svarer til politiske løfter til befolkningen. Hvem skulle ellers?

FOA AFTALTE FORLEDEN med Aarhus-rådmanden Jette Skive at skabe et fælles projekt, der skal ændre tavshedskulturen i ældreplejen til en ytringskultur, hvor de ansatte taler lige ud af posen til ledelser, politikere og offentlighed.

Den forandring kommer ikke af sig selv. Det forudsætter klare politiske signaler om, at debat og kritik er velkommen. Det kræver ledelsesmæssig opbakning i hverdagen, og det kræver opbakning og aktivt medspil fra tillidsrepræsentanter og fagforening.

Tavshedskulturen har nemlig bidt sig fast i den offentlige sektor. Godt hjulpet på vej af den slags signaler, som Bornholms Regionskommune sender med sin spærretid. Der er åbenbart meget længere fra Aarhus til Rønne, end man kan se på en GPS.

To ud af tre ansatte i ældreplejen frygter i dag, at de bliver udsat for repressalier, hvis de afslører kritisable forhold på deres arbejdsplads. Det viser en undersøgelse fra forskere fra RUC.

Den bornholmske spærretid i de ansattes arbejdstid giver kun mening, hvis politikerne vil iværksætte repressalier overfor ansatte, som på trods af bandbullen mod ytringsfriheden alligevel vælger at svare en telefon fra en journalist i arbejdstiden. Derfor en serviceoplysning til forvaltning og politikere: Himlen falder ned, hvis I prøver på den slags.

Mere end hvert tredje FOA-medlem i ældreplejen har holdt kritik tilbage af frygt for negative konsekvenser.

Det er den form for selvcensur, som Bornholms Regionskommune støtter og øger med sin spærretid.

Selvcensur skaber ikke bedre velfærd.

Bedre velfærd skabes, når de ansatte rejser problemer, peger på fejl og mangler og foreslår løsninger. Når de ansatte med andre ord engagerer sig aktivt i at skabe et endnu bedre velfærdssamfund.

Man kan ikke med rimelighed beskylde de bornholmske politikere for at hjælpe det engagement hos de ansatte på vej. Tværtimod.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel