Fætter BR blev født i en kiosk - nu overtager svenskerne ham
Den familieejede legetøjskæde BR har solgt legetøj siden 1963. Mandag har Fætter BR fået svenske ejere.
Fætter BR har solgt legetøj siden 1963. Mandag er selskabet kommet på svenske hænder.
Fætter BR har solgt legetøj siden 1963. Mandag er selskabet kommet på svenske hænder. Foto: KLAUS GOTTFREDSEN/POLFOTO

Mandag har legetøjsselskabet Top-Toy frasolgt 75 procent af aktierne for 1,7 milliarder kroner. Køberen er den nordiske kapitalfond EQT, som har svenske rødder. Dermed er Fætter BR med den velkendte bjørneskindshue kommet på svenske hænder.

Her følger udvalgte nøglepunkter om Fætter BR.

* I 1950 køber ægteparret Edith og Børge Rasmussen en aviskiosk i Roskilde. Senere bliver aviskiosken til en papirvarehandel, som sælger legetøj hvert år op til jul.

* I 1962 rejser den ene af parrets sønner, Henrik Gjørup, til USA. Her får han ideen til at starte en detailhandel, der udelukkende handler med legetøj.

* I 1963 bliver sønnerne Bjarne og Henrik Gjørup en del af forretningen. Forretningen bliver nu en decideret legetøjsbutik, som får navnet BR-legetøj. Navnet er taget fra Børge Rasmussens initialer.

* Allerede samme år åbner familien en butik i Slagelse. I 2015 er der omkring 250 fysiske Fætter BR-butikker fordelt i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island og Nordtyskland.

* Top-Toy, som både Fætter BR og Toys "R" Us er en del af, er den største legetøjsforhandler i Skandinavien. Samlet har selskabet mere end 300 butikker og omkring 4000 ansatte.

Selskabet drives i dag af tredje generation af familien Gjørup, og hovedkvarteret er stadig placeret i Tune på Sjælland.

Kilder: br.dk og top-toy.com

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.