Færre kvinder end mænd får anerkendt arbejdsulykker: "Noget er helt galt"
I alt oplever 10 procent færre kvinder end mænd at få deres arbejdsulykke anerkendt. Modelfoto: Iris/Ritzau Scanpix/arkiv
Lidt over 10 procent færre kvinder end mænd har de sidste tre år fået anerkendt deres arbejdsskade. Noget er helt galt, mener ekspert.

Det er markant sværere at få anerkendt din arbejdsskade hvis du er kvinde.

Det viser en ny rapport rapport fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Det skriver Fagbladet 3F.

I alt oplever 10 procent færre kvinder end mænd at få deres arbejdsulykke anerkendt. Advokat Søren Kjær Jensen fra Elmer Advokater, er ekspert i erstatningsret og arbejdsskader, og han mener, at forskellen mellem mænd og kvinder er blevet så stor, at den ikke længere kan overses.

- Forskellen er et udtryk for, at noget er helt galt. Det ser ud som om, at den hårde anerkendelsespraksis, som AES har lagt sig på, i langt højere grad rammer kvinder oftere end mænd, siger Søren Kjær Jensen til Fagbladet 3F.

Fagbladet 3F har tidligere afsløret, hvordan en praksisændring hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i 2013 har medført, at det er blevet markant sværere at få anerkendt en arbejdsskade.

Den praksisændring har tilsyneladende ramt kvinderne, da det primært er indenfor kvindefag og indenfor psykiske skader, at der er sket et fald i antallet af anerkendte arbejdsskader.

Det mener Kirsten Jørgensen, der er lektor og ekspert i arbejdsmiljø ved DTU.

- Problemet er ikke, at kvinder ikke bliver anerkendt, men at man ikke anerkender den type skader, som kvinder får. Rygskader og psykiske belastninger er typisk sådan nogle, som kvinder i sundhedssektoren får. Sagen er, af der er mange af den slags skader, som bør tages mere alvorligt, siger Kirsten Jørgensen.

AES forklarer, at de skæve anerkendelsestal blandt andet kan skyldes, at mænd arbejder i brancher, hvor man oftere er udsat for ulykkestyper, der anerkendes.

- En del af forskellen i anerkendelsesprocenten mellem køn skyldes konkrete forhold i de enkelte sager. Sagerne behandles efter samme regler og praksis, og hver afgørelse bygger på et konkret skøn, oplyser Arbejdsmarkedets Erhvervssikring til Fagbladet 3F.

Hos 3F er man særligt bekymret og mener, at der er akut brug for ny forskning som mere præcist kan forklarer, hvorfor der er kønsforskel i anerkendelse af arbejdsskader.

- Jeg anser det som dybt problematisk. Tidligere har man forklaret kønsforskellen med, at mænd og kvinder arbejder i forskellige brancher, men nyere undersøgelser viser jo, at selv om der tages højde for brancheforskelle er der stadig en tendens til, at mænd oftere får anerkendt en arbejdsskade end kvinde, siger Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.