Færre danskere mister dagpenge: Men ikke alle jubler

Færre danskere mister dagpengene som konsekvens af langtidsledighed, viser en ny opgørelse.
Færre danskere mister dagpengene som konsekvens af langtidsledighed, viser en ny opgørelse.
Færre danskere mister dagpengene som konsekvens af langtidsledighed, viser en ny opgørelse. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv

Der er sket et markant fald i antallet af ledige, som mister dagpengene, fordi de har været uden arbejde for længe. I årets første fire måneder gjaldt det 2.060 personer, mens over dobbelt så mange personer - 4.983 - i samme periode 2016 mistede deres dagpenge.

Det viser en opgørelse, som Ugebrevet A4 har foretaget på baggrund af tal fra Jobindsats.dk.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig i en pressemeddelelse over den positive udvikling. Men bag de positive tal ligger der blandt andet nye regler samt gode konjunkturer, som ikke varer evigt. Det påpeger en professor og direktøren for a-kassernes brancheorganisation.

- Faldet i antallet af personer, der falder ud af dagpengesystemet, hænger sammen med, at arbejdsmarkedet nærmer sig fuld beskæftigelse, siger professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Det betyder, at der opstår nogle job-åbninger og nye muligheder for at få job. Så de positive tal er konjunkturernes fortjeneste og ikke en politisk bedrift, mener han.

Set over alle år fra 2013, hvor den forkortede dagpengeperiode på to år blev indført, vurderer Henning Jørgensen, at der er tale om et kæmpeproblem. Sammenlagt er 85.000 faldet ud af dagpengesystemet i kølvandet på forkortelsen af dagpengeperioden.

- Vores ry ude i verden er, at ingen falder igennem det sociale sikkerhedsnet. Men der må jeg så bare fortælle, at det gør de altså, og at det ikke er det samme som før. Maskerne i det danske sikkerhedssystem er blevet meget større, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Direktør i Danske A-kasser Verner Sand Kirk har også sine forbehold. Før man glæder sig for meget over udviklingen, skal man kende forklaringen på de positive tal, påpeger han.

- Det var præcis ved årsskiftet, at nye regler fra den seneste dagpengereform trådt i kraft og betød, at du får forlænget dagpengeperioden med op til et år, hvis du har arbejde indimellem i ledighedsperioden, siger Verner Sand Kirk til Ugebrevet A4.

Verner Sand Kirk mener, det er misvisende at sammenligne antallet af udfald under forskellige dagpengeregler. Ifølge de nye regler bliver en dags arbejde i ledighedsperioden omregnet til to dages forlængelse af dagpengene. En måned til to måneder og et halvt års arbejde til et helt års forlængelse.

- Derfor kan man ikke se det blivende niveau som følge af de nye dagpengeregler før om et stykke tid. Antallet af udfald i øjeblikket er ikke udtryk for, hvor mange der nu rammes af den kortere dagpengeperiode, siger Verner Sand Kirk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.