Fængselsbetjent om overvågningslov: Kan skade relationen til de indsatte

Fængselsbetjent Thomas Heie Nielsen har selv været udsat for alvorlige overfald på jobbet. Alligevel mener han ikke, at mere overvågning i fængslerne er vejen frem. (Foto: Foto: Privat)

Nyt udspil vil gøre det muligt at overvåge indsattes telefoner og besøg for at hindre radikalisering og overfald på fængselsbetjente. Erfaren betjent frygter dog, at de nye initiativer vil føre til flere overfald.

De indsatte i landets fængsler skal forberede sig på, at myndighederne fremover lytter og kigger med, når de har familiebesøg eller taler i telefon. 

Læs også: Efter voldsomme overfald på fængselsbetjente: Nu fjernes 'våben' fra cellerne

Ifølge Politiken fredag vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) med et nyt lovforslag oprette en særlig efterretningsenhed i fængslerne, der får ret til at gennemlæse de indsattes mobiltelefoner uden retskendelse og afskære indsatte fra kommunikation med omverdenen.

Formålet med den nye lov er at bekæmpe radikalisering og vold mod fængselsbetjente. 

Lovforslaget vækker dog bekymring hos fængselsbetjent Thomas Heie Nielsen, der frygter, at mere overvågning kun vil forværre forholdet mellem betjente og indsatte. 

- Jeg er alvorligt bange for, at det her kommer til at skade vores arbejde med at skabe relationer til de indsatte. De får jo lige pludselig en rigtig god grund til at tænke, 'hov, overvåger de også mig,' og så ender vi med, at de fuldstændig mister tilliden til os betjente, siger Thomas Heie Nielsen til Avisen.dk. 

Thomas Heie Nielsen, der til daglig arbejder i Hillerød Arrest, og har 22 års erfaring som fængselsbetjent, blev sidste år udsat for et alvorligt voldeligt overfald fra en indsat. 

Overfaldet tvang ham til at sygemelde sig i flere uger bagefter.

Alligevel mener han ikke, at mere overvågning og kontrol med de indsatte vil føre til færre overfald på ham og hans kolleger. 

- De indsatte sidder jo ikke i flere måneder og skriver breve og sms’er til hinanden om, at de nu vil smadre den og den vagt. Overfald i fængslerne er noget, der sker med utroligt kort aftræk, og tit er det  frustrationer, der har bygget sig op over lang tid, som så munder ud i vold, siger Thomas Heie Nielsen. 

Den erfarne fængselsbetjent mener i stedet, at politikerne skal koncentrere sig om at sikre et godt arbejdsmiljø i fængslerne. 

- Som fængselsbetjente er vi under et stort pres fra politikere, der synes, at vi skal løse vores opgaver hurtigere og hurtigere med færre og færre kolleger, siger Thomas Heie Nielsen. 

- Men tit er det jo den lange og dybe samtale med en indsat, der i sidste ende er med til at forhindre et overfald, og den er bare svær at få til at passe ind i et stramt tidsskema, tilføjer han.