Får du nok søvn? Så farlig er kronisk søvnmangel
Omkring hver tiende voksen skønnes at have en form for søvnforstyrrelse, og over halvdelen af de 65-årige melder om søvnbesvær. Colourbox
Du risikerer at dø efter flere år med kronisk søvnmangel, viser ny undersøgelse.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Hvis du er en af dem, der har problemer med at få syv timers god søvn hver nat, så er din risiko for at dø markant større.

En undersøgelse, der har varet i 40 år og som har kigget på langtidseffekterne ved søvnmangel, konkluderer nemlig, at kronisk søvnløshed – i seks år eller mere – øger risikoen for at dø med hele 58 pct., skriver Dailymail.co.uk.

Søvnløsheden blev også forbundet med et højere niveau af inflammation i blodet, hvilket kan kædes sammen med hjertesygdomme, diabetes, overvægt, kræft, demens og depression, lyder det fra forskerne fra University of Arizona.

På Femina.dk kan du læse om 7 tegn på, du mangler søvn.

Øget risiko for lunge- og hjertesygdomme

Tidligere studier har også forbundet søvnløshed med død, men forskerne har endnu ikke fundet frem til de underliggende mekanismer, der gør det så farligt.

’Vi fandt frem til, at testdeltagere med kronisk søvnløshed havde en øget risiko for at dø af hjerte- og lungerelaterede sygdomme uafhængig af faktorer som søvnmedicin, muligheden for at sove, køn, alder og andre kendte faktorer,’ siger Sairam Parthasarathy, der har ledet studiet.

Han peger på, at denne bedre forståelse af, hvordan kronisk søvnløshed og dødelighed hænger sammen giver bedre muligheder for at behandle risikogruppen fremover.

Se frisurerne, der gør dig 5 år ældre, på femina.dk.

Mange lider af søvnproblemer

Søvnløshed defineres som at have problemer at falde i søvn, at sove og at vågne for tidligt, og det er kronisk, når den forstyrrede søvn viser sig mindst tre nætter om ugen og varer i mindst tre nætter i træk.

Omkring hver tiende voksen skønnes at have en form for søvnforstyrrelse, og over halvdelen af de 65-årige melder om søvnbesvær, skriver sundhed.dk.

Undersøgelsen har været publiceret i tidsskriftet American Journal of Medicine.

Her er vintervanerne, der ødelægger din søvn. Læs om dem på Femina.dk.