Få gratis oplevelser med familien i vinterferien

Både børn og forældre har godt af de langsomme aktiviteter, som man ikke altid får prioriteret i en travl hverdag, fortæller Tina Witt. (Modelfoto) (Foto: Colourbox/Free)

Brug feriens tid og ro til langsomme aktiviteter med familien.

Hele familien har glædet sig til en uges ferie. Nu er der rendyrket kvalitetstid og uforglemmelige oplevelser på programmet.

Ifølge Tina Witt, som er barselsmentor, foredragsholder og coach, er nogle af de mest enkle aktiviteter, man kan komme på, faktisk dem, der giver ro og plads til nærvær og fordybelse. Og det behøver ikke at koste en krone.

- Tag i skoven, lav bål, og hav madpakke med. Det er en fantastisk oplevelse for et lille barn. Særligt hvis mor og far forholder sig i ro, fortæller Tina Witt.

- Hav en lup med, og undersøg skovbunden, foreslår hun.

Voksne savner ofte tid i hverdagen, og derfor kan det være lige så dejligt for forældrene som børnene at deltage i langsomme aktiviteter.

Det kan være noget så simpelt som at have masser af tid til at lave mad sammen, foreslår Tina Witt.

Så bliver det ikke en stressfaktor, men en hyggelig stund, at barnet gerne vil hjælpe med madlavningen, men måske ikke er den hurtigste med en kartoffelskræller.

Et andet forslag til at ryste posen lidt i ferien er at udforske et nyt område.

- Man kan hoppe på et transportmiddel og stå af et sted, familien ikke kender, foreslår Tina Witt.

- Og så kan man måske finde en café, så familien kan sidde og hygge, snakke og lytte til hinanden, tilføjer hun.

Hos Børn i Byen foreslår de at lave en "tour de legeplads". Alene i København er der ifølge Børn i Byen 123 legepladser, så ferien kan være et oplagt tidspunkt at prøve nogle nye af.

- Pak snackposen, og kom afsted. Lad junior gynge, rutsje og løbe igennem, imens mor og far måske snupper en latte og et lille hvil, lyder rådet fra Børn i Byen.

Er der faldet sne i ens område, er det oplagt at finde kælken frem og få røde kinder af et par timers kælketur. Man kan også tage en tur til den lokale skøjtebane, råder Børn i Byen.

Er der børn i forskellige aldre i familien, kan der også være behov for, at alle ikke absolut skal det samme hele tiden.

- Nogle gange behøver ferier ikke være et fællesprojekt. Det kan være to, der tager ud og oplever noget, og en, der trænger til at læse en bog, siger Tina Witt.

- Mange tager på skiferier, og har man både store og små børn, så håber jeg, at man har modet til at splitte sig op. Ellers kommer man ofte til at sidde med familiemedlemmer, hvor forventningerne ikke bliver indfriet, fortæller Tina Witt.

Skru ned for ambitionerne for ferien, og undlad at planlægge hvert sekund, råder hun videre. For ofte er der brug for reel afslapning og opladning fra hverdagens travle programmer.

Tina Witt minder om, at ferien heller ikke må blive det eneste tidspunkt, man ånder ud og lader op.

- Brug også hverdagen til at få de små pauser, så man ikke presser sig selv så helt utroligt, når det endelig er ferie, siger Tina Witt og tilføjer:

- For så bliver vi kede af det, når det ikke bliver så godt, som vi havde håbet på. Put lidt ferie ind i hverdagen - for eksempel bare en time om dagen, hvor man har tid til rent nærvær med familien.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/