Evolutions-professor til Joachim B: "Så simpelt er det ikke"
Der er ingen grænser for, hvor meget kulturelle forhold kan rykke på kønsroller, forklarer genetiker. Foto: Scanpix arkiv
Mænd og kvinder har forskellige gener. Men i det store hele har det ikke så stor en påvirkning på vores sociale roller, siger professor.

Mænd og kvinder har forskellige gener. Men alt i alt har det ikke så stor en påvirkning på mænd og kvinders sociale roller.

Det forklarer professor i evolutionsgenetik ved Aarhus Universitet Volker Loeschcke til Avisen.dk.  

Baggrunden er, at Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance mandag ytrede, at der er biologiske årsager til, at flere kvinder end mænd vælger at arbejde mindre til fordel for familien.

I forbindelse med Rockwool Fondens netop offentliggjorte resultater om familiens betydning for arbejdsudbuddet udtalte LA-politikeren, at der er noget medfødt i os, som gør, at kvinder kan have mere lyst til at være derhjemme med børnene, mens mændene arbejder.

Senere uddybede han overfor TV 2, at der kan være mange forklaringer, men at "genetik er en del af forklaringen."   

Men man skal passe alvorligt på med at forsimple tingene på den måde, siger Volker Loeschcke, som forsker i arv og miljø. 

- Hvordan mænd og kvinder forholder sig til familie- og arbejdsliv, er ud over et biologisk fænomen også et kulturelt fænomen, og der er ingen grænser for, hvor meget kulturen kan rykke på disse forhold.

Han henviser til, at kønsrollerne har ændret sig i løbet af sidste 100 år, mens generne mere eller mindre er forblevet de samme.

- Vi har nogle kønsspecifikke kromosomer, og derfor er der også nogle gener, der er forskellige fra hinanden, men i det store hele skulle det ikke have så stor en påvirkning på mænd og kvinders sociale roller, siger han. 

Gammel patriarkalsk fortælling

Kønsforsker fra Roskilde Universitet Lene Bull Christiansen køber bestemt heller ikke Joachim B. Olsens udlægning. 

- Det er jo en gammel patriarkalsk fortælling, at kvinders biologi er en eller anden form for skæbne, som så gør, at kvinder er bedre til at tage sig af børn og familien. Det er jo en helt klassisk fortælling, siger hun til Avisen.dk. 

Tværtimod går udviklingen stik modsat denne fortælling, pointerer hun.

- Den måde, som mænd opfører sig på i dag, modbeviser jo i virkeligheden hans grundtese. For unge mænd i dag er jo netop begyndt at tage sig rigtig meget af deres børn. Og det er de mindst ligeså udmærkede til som kvinder.

Inden for kønsforskningen er der generelt enighed om, at kønsroller er kulturelt bestemt, forklarer Lene Bull Christiansen, og uddyber:

- Det er selvfølgelig rigtig nok, at det er kvinderne, der føder børnene, men derefter er der jo mange andre måder at organisere sig på, siger hun.