EU vil øge muligheden for grænsekontrol

Dimitris Avramopoulos, der er EU-kommissær med ansvar for migration, indre anliggender og medborgerskabpåpeger migrationskommissær, fremlægger forslag om nye regler for grænsekontrol.
Dimitris Avramopoulos, der er EU-kommissær med ansvar for migration, indre anliggender og medborgerskabpåpeger migrationskommissær, fremlægger forslag om nye regler for grænsekontrol. Foto: John Thys/AFP

EU-Kommissionen foreslår, at muligheden for grænsekontrol øges fra seks måneder til et år med mulighed for forlængelse.

Det fremlægger kommissionen på et pressemøde onsdag, hvor reglerne om åbne indre grænser i Europa er på dagsordenen.

Ifølge kommissionen skal der være mulighed for at etablere grænsekontrol i en periode på op til tre år i ekstraordinære tilfælde, der kan begrundes med særligt alvorlige sikkerhedsproblemer.

Danmarks midlertidige grænsekontrol blev indført med baggrund i migrationsstrømmene til Grækenland og er forlænget adskillige gange siden januar 2016.

Den gælder nu frem til 12. november. Her har EU's migrationskommissær varslet, at den danske kontrol er forlænget for sidste gang.

De nuværende regler tillader kontrol i en begrænset periode, som ikke må overstige seks måneder. Men den kan forlænges. Under ekstraordinære omstændigheder kan den forlænges op til to år.

Kommissionens forslag vil give landene mulighed for at indføre kontrol i op til et år til at starte med og derudover mulighed for forlængelse i to år.

Det kan åbne nye muligheder for Schengen-lande som Danmark, Norge, Østrig og Frankrig, der alle i øjeblikket har intern grænsekontrol.

Det næste skridt er, at forslaget skal forhandles og godkendes af de andre EU-institutioner.

Men kommissionen vil samtidig minde medlemsstaterne om, at kontrol ved grænsen skal være den sidste udvej.

For Schengen-området er et af de mest betydningsfulde resultater af den europæiske integration.

Det påpeger Dimitris Avramopoulos, der er EU-kommissær med ansvar for migration, indre anliggender og medborgerskab, påpeger migrationskommissær

- Vi ønsker for alt i verden at sikre, bevare og styrke det. Fraværet af kontrol ved de indre grænser udgør selve essensen af Schengenområdet, siger han i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.