EU-talsmand: VW tilbyder ejere af snydebiler ekstra garanti

Ejere af skandaleramte dieselbiler får ingen kompensation fra Volkswagen, siger talsmand for EU-Kommissionen.
Den tyske bilgigant Volkswagen blev i 2015 afsløret i at have udstyret millioner af biler med snydesoftware. Nu lover VW at forlænge garanti for berørte ejere i Europa ifølge EU-talsmand.
Den tyske bilgigant Volkswagen blev i 2015 afsløret i at have udstyret millioner af biler med snydesoftware. Nu lover VW at forlænge garanti for berørte ejere i Europa ifølge EU-talsmand. Foto: Dinuka Liyanawatte/Reuters

Volkswagen vil give bilejere, som er berørt af en omfattende skandale om udledning, to års ekstra garanti.

Men bilejerne får ingen kompensation, siger en talsmand for EU-Kommissionen efter møder mellem parterne.

Den tyske bilgigant blev i 2015 afsløret i at have udstyret millioner af biler med snydesoftware. Formålet var at skjule bilernes egentlige udledning af kulstofilter.

EU har længe forsøgt at lægge pres på VW for at få virksomheden til at udbetale kompensation til de berørte bilejere i Europa.

Et tilbud om forlænget garanti er det første udspil fra den tyske koncern, siden VW tilbød alle berørte bilejere at møde på et værksted for at bringe deres dieselbiler på højde med gældende EU-lov.

EU's forbrugerkommissær, Vera Jourová, har holdt en stribe møder med VW's ledelse om sagen. Fra kommissærens side har møderne taget udgangspunkt i, hvorfor VW betaler erstatning til kunder i USA og ikke i Europa.

Men EU's magt på dette område er begrænset. Det vil være op til medlemslandene at fremføre den slags krav.

EU-Parlamentet vedtog tidligere på året en stribe tiltag, der skal forhindre nye sager om snyd med bilers forurening.

Det var en direkte reaktion på skandalen hos den tyske bilkoncern, der står bag en række europæiske bilmærker, blandt andet Volkswagen, Audi, Skoda og Porsche.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.