EU-Parlament: Forhandling om fremtid efter brexit må vente
Forhandlingerne om fremtidens forhold efter den britiske exit fra EU må vente, siger Europa-Parlamentet i en resolution, der er vedtaget tirsdag. Her leder parlamentets formand, Antonio Tajani, debatten før afstemningen. Foto: Patrick Hertzog/AFP

Forhandlingerne om fremtidens forhold efter den britiske exit fra EU må vente, med mindre der sker et pludseligt gennembrud de kommende to uger.

Der er endnu ikke sket tilstrækkelige fremskridt i første fase af forhandlingerne, siger Europa-Parlamentet i en resolution.

Resolutionen er tirsdag vedtaget med 557 stemmer for og 92 imod. 29 undlod at stemme.

Europa-Parlamentet skal i sidste ende godkende en udtrædelsesaftale med Storbritannien, før den kan blive til noget.

I sidste uge sagde EU-præsident Donald Tusk også, at der endnu ikke er sket tilstrækkelige fremskridt til at indlede forhandlinger om fremtiden.

Og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde, at der skulle ske et mirakel, før fremskridtene er store nok inden næste topmøde, der holdes 19. og 20. oktober i Bruxelles.

Planen var oprindelig, at EU-topmødet senere i oktober skulle beslutte at sætte anden fase i gang, hvis ellers der var sket nok fremskridt i første fase.

Men det er der ikke, siger parlamentarikerne.

Europa-Parlamentets resolution opfordrer derfor EU's stats- og regeringschefer til at udskyde beslutningen om at indlede forhandlinger om rammerne for fremtidens forhold, med mindre der sker pludselige fremskridt før topmødet.

Der er således endnu en forhandlingsrunde mellem EU og Storbritannien i den kommende uge.

Sådan et fremskridt skal i givet fald ske på alle tre afgørende områder.

Det handler om den økonomiske afregning mellem EU og Storbritannien. Det handler om EU-borgernes fremtidige rettigheder i Storbritannien. Og det handler om fremtidens grænse i Irland.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, vil have gang i forhandlingerne om fremtidens partnerskab efter brexit så hurtigt som muligt.

Hun har samtidig anmodet om en overgangsordning på cirka to år efter den britiske exit.

Storbritannien forlader EU fredag 29. marts 2019 ved midnat.

/ritzau/