EU opfordrer til ny dialog i Spanien efter afstemning
42,3 procent af de stemmeberettigede vælgere deltog i søndagens omstridte afstemning i Catalonien. Foto: Pierre-philippe Marcou/arkiv/AFP
Spanien må bevæge sig mod en dialog. Vold kan aldrig være et instrument i politik, siger EU i erklæring.

EU-Kommissionen og EU-præsident Donald Tusk opfordrer alle parter i Spanien til hurtigt at indlede en dialog.

Vold skal ikke være et instrument, lyder det i en erklæring om Catalonien efter søndagens omstridte afstemning om løsrivelse.

- I henhold til den spanske forfatning var søndagens afstemning ikke lovlig, siger EU-Kommissionens ledende talsmand, Margaritis Schinas.

- Vi beder alle involverede om at gå meget hurtigt fra konfrontation til dialog. Dette er et internt anliggende for Spanien, og det må klares gennem det forfatningsmæssige system i landet, lyder det videre.

90 procent af de afgivne stemmer støtter, at Catalonien skal løsrives fra Spanien.

Afstemningen var på forhånd erklæret ulovlig af den spanske regering og højesteret.

På valgaftenen opstod der uroligheder, og over 800 meldes søndag kvæstet efter sammenstød med politiet ved valgsteder.

En talsmand for Cataloniens regering sagde tidligere mandag, at 2,02 millioner stemte "ja" til spørgsmålet: "Ønsker du, at Catalonien bliver en selvstændig stat i form af en republik".

Han oplyste, at 2,26 millioner personer afgav deres stemme. Det svarer til en valgdeltagelse på 42,3 procent.

- Vi tror på Mariano Rajoys lederskab i forhold til at håndtere denne svære proces i al respekt for den spanske forfatning og borgernes rettigheder, der er skrevet heri, siger EU-talsmanden.

Den spanske premierminister erklærede søndag aften, at der ikke har fundet en folkeafstemning sted i Catalonien, men et angreb på retsstaten.

Rajoy oplyser, at han har indkaldt partierne i parlamentet for at drøfte den krise, som afstemningen i Catalonien har udløst.

EU-præsident Donald Tusk har mandag været i kontakt med den spanske premierminister Mariano Rajoy.

- Jeg appellerede til at finde måder, hvorpå man undgår yderligere eskalering og brug af magt, skriver Donald Tusk på Twitter.

/ritzau/