EU-Kommissionen foreslår visumfrihed til EU for tyrkere

En syrisk flygtning hænger tøj til tørre på hegnet rundt om en flygtningelejr i det sydlige Tyrkiet. Som led i den fælles flygtningeaftale er EU og Tyrkiet tæt på en aftale om, at tyrkere fra sommer kan rejse til EU uden visum. (Foto: Foto: Lefteris Pitarakis/AP)

Tyrkiet har truet med at trække sig fra flygtningeaftalen, hvis EU ikke afskaffer kravet om visum for tyrkere.

Tyrkere skal fra sommer kunne rejse til EU uden visum, hvis Tyrkiet inden da også opfylder de sidste fem ud af 72 kriterier for at opnå visumfrihed.

Det foreslår EU-Kommissionen onsdag i en foreløbig afgørelse, efter at Tyrkiet har truet med at trække sig fra den fælles flygtninge- og migrationsaftale, hvis EU ikke leverer på løftet om at afskaffe kravet om visum til EU for tyrkere.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, siger, at Tyrkiet har gjort "imponerende fremskridt, især i de seneste uger", for at leve op til EU's krav for at opnå visumfrihed.

- Der er stadig arbejde at gøre, og det haster, men hvis Tyrkiet holder tempoet, kan de leve op til de sidste krav, siger Frans Timmermans.

- Det er derfor, vi nu lægger et forslag på bordet, der åbner vejen for, at Europaparlamentet og medlemslandene kan beslutte at fjerne visumkravet, når målene er nået, siger han.

Visumfrihed er en del af flygtninge- og migrationsaftalen mellem EU og Tyrkiet, hvor det blev aftalt at sende alle flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer, retur til Tyrkiet.

Aftalen har bragt menneskestrømmen markant ned og givet de hårdt pressede EU-lande noget luft midt i krisen, der sidste år bragte over 1,2 millioner flygtninge og migranter til EU.

Det vigtigste tyrkiske modkrav var til gengæld afskaffelsen af visumkravet til EU for de 80 millioner tyrkere.

Men både Tyskland og Frankrig vil have indført en nødbremse, der kan udløses, hvis visumfriheden pludselig betyder, at et stort antal tyrkere opholder sig ulovligt eller søger asyl i EU.

I virkelighedens verden vil det dog ikke være mange tyrkere, der vil kunne rejse til EU uden visum lige med det samme.

Kun tyrkere med biometriske pas vil få lov at rejse til EU uden visum, og i øjeblikket udsteder Tyrkiet kun almindelige pas.

/ritzau/