EU-Kommissionen afviser konkurrents klager over Velux

Administrerende direktør i Velux David Briggs glæder sig over, at EU-Kommissionen har frikendt Velux for anklager om konkurrenceforvridende adfærd. (Foto: Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix)

EU har givet Velux et rygstød i selskabets hårde kamp med konkurrenten Fakro fra Polen, skriver Velux.

Velux er efter en lang undersøgelse blevet frikendt af EU-Kommissionen for konkurrenceforvridende adfærd over for den polske konkurrent Fakro.

Det skriver Velux i en pressemeddelelse.

Selskaberne, der ud over klagen i EU også er i konflikt omkring en stor sag om industrispionage, opererer begge inden for produktion og salg af vinduer.

Fakro havde anklaget Velux for monopolvirksomhed og andre ulovligheder.

- Kommissionen har undersøgt beskyldningerne grundigt og konkluderet fra analysen, at det ikke er bevist, at Velux har overtrådt EU's konkurrencelovgivning, sagde talsmand for EU-Kommissionen Ricardo Cardoso ifølge mediet Forbes i Polen.

Hos Velux glæder administrerende direktør David Briggs sig over, at anklagerne er fundet grundløse.

- Vi håber, at EU-Kommissionens afgørelse sætter en stopper for den lange række af anklager, som Fakro har fremsat mod Velux i medier og ved konferencer.

- For os er det en helt central værdi at være fair i konkurrencen, og vi har ikke grund til andet, skriver han i en pressemeddelelse.

Fakro har i mere end ti år beskyldt Velux for konkurrenceforvridende og potentielt ulovlig adfærd for at holde det polske selskab ude af de etablerede markeder i Europa. Blandt andet ved at sælge vinduer billigere end produktionsomkostninger.

Konflikten mellem de to selskaber blev ikke mindre, da Velux i 2017 fortalte, at en ansat var anklaget for industrispionage ved at havde downloadet store mængder fortrolige dokumenter for at sælge dem til Fakro.

Fakro anerkendte, at de havde været i kontakt med medarbejderen. Selskabets sagde dog, at det ikke var ulovligt, da det blev gjort for at "samle dokumenter om lovbrud begået af en konkurrent".

- Denne sag viser meget tydeligt, at Velux og Fakro har meget forskellige syn på fair konkurrence.

- Jeg håber, at Fakro accepterer afgørelsen og fremadrettet bruger tiden på at konkurrere i markedet frem for at komme med anklager og føre smædekampagne, skriver Velux' administrerende David Briggs.

/ritzau/