EU-formand: Vi har det første gennembrud i brexit-forhandlinger
En delaftale i brexitforhandlingerne er faldet på plads - et første gennembrud lyder det fra EU-formand. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

EU-Kommissionen anbefaler, at det på et topmøde i næste uge konkluderes, at der er sket tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om den britiske exit fra EU til, at man kan begynde at tale om en overgangsordning.

Det siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, fredag morgen i Bruxelles efter at have indgået en aftale med den britiske premierminister, Theresa May.

- Det er en svær forhandling. Men vi har nu fået det første gennembrud, siger Juncker.

- Beslutningen om tilstrækkeligt fremskridt er nu i hænderne på EU-landenes 27 ledere, siger han.

Med aftalen er EU-Kommissionen nået frem til, at der er sket tilstrækkelige fremskridt på tre vigtige områder i den indledende fase af forhandlingerne, der har handlet om betingelserne for en exit.

Områderne er den økonomiske slutopgørelse. Rettighederne for EU-borgere i Storbritannien efter exit. Og fremtidens grænseforhold på den irske ø.

Målet har ikke mindst været at undgå en "hård grænse" med kontroller på grænsen mellem Irland og det britiske Nordirland efter exit.

Det lægges der op til, at man undgår med den nye delaftale.

Theresa May siger på et pressemøde, at hun ser frem til topmødet i næste uge.

- Jeg håber og forventer, at vi vil være i stand til at få godkendelsen fra de 27 (andre EU-lande, red.) til det, der er en hårdt tilkæmpet aftale i alles interesse, siger hun.

Her afviser hun også, at aftaleteksten betyder, at hele Storbritannien vil forblive i EU's indre marked.

Der kan dog skabes særlige omstændigheder for Nordirland, lyder det.

I aftalen fremgår det, at det skal sikres, at der ikke skabes "nye barrierer mellem Nordirland og Irland".

Her fremgår det også, at aftalen om den irske grænse betyder, at Nordirland fortsat vil justere sig i forhold til EU's indre marked og toldregler.

Det kan i givet fald bane vej for forhandlinger om en overgangsordning efter britisk exit fra EU og forhandlinger om fremtidens partnerskab.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig over delaftalen i brexitforhandlingerne og giver sin opbakning til, at man nu fortsætter til fase to i forhandlingerne.

- Dagens fremskridt i EU/UK brexitforhandlingerne er gode nyheder.

- Jeg forventer, at Det Europæiske Råd kan konkludere "tilstrækkelige fremskridt" næste uge. Så er vi klar til at fortsætte til fase to, skriver Løkke på det sociale medie Twitter.

Storbritannien forlader efter planen EU fredag 29. marts 2019 ved midnat.

/ritzau/