EU-forhandler: Aftale om brexit forhindrer hård irsk grænse

EU chief Brexit negotiator Barnier delivers a statement after Britain''s PM May''s cabinet meeting, in Brussels (Foto: Francois Lenoir/Reuters)

Usynlig grænse kan opretholdes, og overgangsperiode kan forlænges efter fælles ønske, siger Michel Barnier.

Storbritannien og EU er kommet nærmere en skilsmisse uden voldsomme forstyrrelser, når briterne forlader unionen 29. marts næste år.

Parterne har ifølge EU's chefforhandler for brexit, Michel Barnier, fundet en balance, hvor en grænse kan undgås på den irske ø.

- Vi har taget et afgørende skridt i retning af en velordnet udtrædelse, siger Barnier onsdag aften i Bruxelles.

Den franske forhandler taler i forlængelse af møder i den britiske regering i London og mellem de resterende 27 EU-landes ambassadører i Bruxelles.

EU-Kommissionen har onsdag aften offentliggjort aftalen, der fylder 585 sider.

Den indebærer blandt meget andet, at man kan opretholde en usynlig grænse på den irske ø, fastslår EU-forhandleren.

Det største knast har været bagstopperen - en betingelse fra EU - som netop skal sikre, at man undgår grænsekontrol mellem Irland og Nordirland af hensyn til fredsprocessen i området.

Løsningen er blevet, at hele Storbritannien bliver i EU's toldunion.

Dermed har briterne undgået det udspil, som EU-forhandleren tidligere har fremlagt, nemlig at man oprettede en toldgrænse i havet mellem Nordirland og resten af Storbritannien.

- Vi har sammen med Storbritannien fundet en løsning, der forhindrer en hård grænse på den irske ø, siger Michel Barnier.

Barnier understreger, at det ikke er hensigten, at bagstopperen skal i anvendelse.

- Bagstopperen kommer kun i anvendelse, hvis parterne ikke formår at indgå en større aftale inden for overgangsperioden på 21 måneder, siger Barnier.

Der har været meget spekulation, om overgangsperioden levner tid nok til at forhandle et fremtidigt handelsforhold mellem EU og Storbritannien.

Disse spekulationer har bygget på, at EU normalt har brugt mange flere år på at forhandle sådanne aftaler med tredjelande.

Barnier peger på, at Storbritannien og EU kender hinanden meget bedre, end det er tilfældet, når EU forhandler med andre tredjelande.

Overgangsperioden løber i første omgang i 21 måneder fra 30. marts 2019 til udgangen af 2020.

- Vi har mulighed for at forlænge den i en begrænset periode efter fælles aftale, siger Barnier.

/ritzau/