EU afviser at optø Assads onkels millioner

En dom fra EU-Domstolen har afvist en klage og opretholder sanktioner imod Bashar al-Assads onkel.
Bashar al-Assads onkel har ikke ret til at leve i sus og dus, lyder eu-dom.
Bashar al-Assads onkel har ikke ret til at leve i sus og dus, lyder eu-dom. Foto: AP, POLFOTO, Remy De La Maviniere/free

Det er ikke et brud på retten til privatliv, at den syriske præsident Bashar al-Assads onkel ikke kan opretholde en vis levestandard på grund af sanktioner. Det slår EU-Domstolen fast.

Den syriske præsidents onkel, Mohammad Makhlouf, klagede til EU-Domstolen, efter han i maj 2011 kom på listen over personer tæt på Bashar al-Assad, der fik indefrosset deres midler i EU-lande og blev nægtet indrejse i EU.

Han mener, at det er et brud på den personlige ejendomsret, og fordi han ikke kan opretholde en vis levestandard for sin familie, mener han, også hans privatliv er blevet krænket.

I sin afgørelse skriver EU-Domstolen, at den "ikke mener, at retten til privatliv er tiltænkt at skulle beskytte individer imod tab af købekraft."

Mohammad Makhlouf er Bashar al-Assads onkel og far til Rami Makhlouf, der beskrives af det amerikanske udenrigsministerium som Syriens rigeste mand. Både Makhlouf junior og senior er blevet rig på at bestyre statslige selskaber under Assads regime.

Avisen Financial Times angav før den syriske borgerkrig, at Rami Makhlouf var involveret i 60 procent af den syriske økonomi gennem sine forbindelser i industrier som telekommunikation, olie, gas, flytrafik og byggeri.

Derfor røg de i maj 2011 på listen over personer tæt på præsident Bashar al-Assad, der blev sanktioneret.

Mohammad Makhlouf er bror til Bashar al-Assads mor og tilhører dermed en af seks familier forbundet i kød og blod til Bashar al-Assad. En af Mohammad Makhloufs andre sønner er oberst i den syriske efterretningstjeneste.

Da sanktionerne blev ført ud i livet af EU, var antallet af døde som følge af den syriske opstand på under 1000. Fire år senere er tallet estimeret til at være over 200.000.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.