Du skal IKKE bruge resten af december på at slå dig selv over fingerne, hver gang du rækker ud efter den syndige marcipankonfekt.
Det er spild af en rar juletid, og du får intet ud af det rent mentalt, fortæller den kendte ernæringsekspert Per Brændgaard til Avisen.dk
- Nydelse er sundt, så spis bare løs, så længe nydelsen er stor, siger han og fortæller, at du går glip af et stort velbehag, hvis du holder dig fra alt, der dufter en lille smule af juleknas her i julen.
Faktisk er julemåneden netop den højtid, hvor du mest af alt bør pakke din dårlige samvittighed væk:
- Det er usundt at have dårlig samvittighed over, hvad man har spist. Julen er måske den periode på året, hvor der er bedst mulighed for at træne evnen til at spise alt uden negative tanker og dermed uden dårlig samvittighed.
Forbyd ikke dig selv mad
Per Brændgaard går altså ikke ind for, at du kaster dig ud i en hetz i mod dig selv på grund af den mad, du spiser. Det skal du ikke gøre her i julen, eller i livet generelt, siger han:
- Synd har ikke noget med konfekt at gøre, og vi skal holde op med at tænke på mad som økonomi. Hvis du vil gøre noget ekstra, så øv dig på 'mindful spisning.' Det træner din evne til at lade din spisning regulere sig af nydelsen på en sund, naturlig og afbalanceret måde.
Du skal altså bare tage den med ro, når du spiser. Mærke efter og gøre det, din krop fortæller dig. Det princip lever Per Brændgaard selv efter:
- Jeg spiser, hvad jeg har lyst til året rundt. Også i december. Når jeg holder juleaften med min datter, så er traditionen, at vi spiser risengrød med masser af kanelsukker, simpelthen fordi det er den del af julemaden, som vi bedst kan lide. Så vi spiser det og lader resten være.