Metal-formand
”Er kopipapir det tungeste, man har løftet, forstår man ikke, hvor ondt nedslidte har”
Hvis man kun har løftet kopipapirer på Slotsholmen hele sit liv, tror man, at det er nemt at hæve pensionsalderen. Men har man haft job i industrien, siden man fyldte 16 år, er det en umulig tanke, siger Claus Jensen.
Er du begyndt på det danske arbejdsmarked i et fysisk hårdt arbejde som 16-årig, kan du ikke arbejde til du er 68 år eller mere, mener Claus Jensen. Her på besøg på Aalborg Portland.  
Er du begyndt på det danske arbejdsmarked i et fysisk hårdt arbejde som 16-årig, kan du ikke arbejde til du er 68 år eller mere, mener Claus Jensen. Her på besøg på Aalborg Portland.   Foto: Dansk Metal.

Claus Jensen var kun en ung knægt på 16 år og fire måneder, da han fik en læreplads som smed på Lindø-værftet. Her svedte han, mens han lærte at svejse tonstunge containerskibe.

I dag er samme Claus Jensen forbundsformand for Dansk Metal, og når han besøger skibsværfter, vindmøllefabrikker og andre virksomheder i produktionsdanmark, møder han mange industriarbejdere oppe i årene, der har problemer med kroppen.

Derfor vender han tommelfingeren ned ad til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om at hæve pensionsalderen med et halvt år. 

Ondt i bevægeapparatet

- Der er nogle tidsler i regeringens 2025-plan, fastslår smedenes formand. Dermed bakker han op om den kritik, som også 3F's formand Per Christensen og LO-formand Lizette Risgaard er kommet med.  

- Hvis man sidder inde på Slotsholmen, og det tungeste man har løftet i sin karriere er en hel pakke kopipapirer, kan det godt være, at man ikke kan sætte sig ind i, at mennesker der har arbejdet i 50 år i en industrivirksomhed har ondt i bevægeapparatet, siger Claus Jensen med klar adresse til regnedrengene i Finansministeriet.

En sten i skoen

- Et halvt år mere på arbejdsmarkedet, inden man kan gå på pension, er en sten i skoen i Løkkes 2025-plan, understreger han.

Claus Jensen møder mange maskinmestre og smede, der ligesom han selv begyndte at arbejde, inden de fik kørekort som 18-årige. 

- En højere pensionsalder er heller ikke fair overfor de mennesker, der har knoklet og betalt deres skat og ydet deres til samfundet og er begyndt at arbejde som 16-årige, tordner han.

- Mange har bøvl med at se sig selv i et hårdt job til de er 68 eller 68 et halvt år, og det skal vi finde løsninger på,« fastslår Claus Jensen.

Men der er andre dele i regeringens 2025-plan, som Claus Jensen bifalder.  I et interview med Ugebrevet A4 kalder han flere af planens vækstinitiativer  og investeringer i virksomhederne for fornuftige.

Kongres i Aarhus

I weekenden byder Metal-formanden velkommen til forbundets kongres i Aarhus.

Her skal det blandt andet diskuteres, hvordan dansk produktion og vækst kommer op i gear. Samtidig er efteruddannelse og pensionsalderen til debat blandt de mange hundrede delegerede.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.