Er din weekend fyldt op med planer? Det er en dårlig idé

Du behøver ikke fylde weekenderne op med brunch-aftaler, motion, familiebesøg og venindeaftaler. Sørg for at have weekender helt uden planer - så du får sovet ud, slappet af og ladet batterierne op. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Alt for mange af os føler ikke, at vi får koblet nok af i weekenden og i længden er det usundt for os og kan give stress.

Søvn er det nye sex. Alle taler om det, men ingen får nok søvn. Vi er uoplagte i løbet af ugen, fordi vi får sovet for lidt til hverdag, og når weekenden så endelig kommer, får vi heller ikke sovet nok. Eller hvilet os i det hele taget.

Hvor vi ifølge livsstilsekspert Helle Lundsgaard for blot få årtier siden brugte vores weekenden på at sove længe og få indhentet et søvnunderskud, er de nu i højere grad skemalagt med aktiviteter: 

- Paradoksalt nok skyldes meget af vores travlhed, at vi i dag gerne vil leve sundt, og at mange af os bruger tid på at dyrke sport. Og når vi det ikke til hverdag, så gør vi det tidligt lørdag morgen, fordi vi ikke kan få andre tider i sportshallen eller fordi vi skal så meget andet i weekenden, at vi ikke kan presse det ind på andre tidspunkter. Ikke engang søndag formiddag er hellig, når familie og venner inviterer til fødselsdagsbrunch, siger Helle Lundsgaard til Femina.

Der er en god grund til, din farmor aldrig fik stress: Læs hvorfor her

Selviscenesættelse og vaner

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, viser da også, at omkring hver tredje af os ikke føler, at vi får koblet af i weekenden. Og hver fjerde af os synes, at vi har for mange weekender, hvor vi ikke får lavet de ting, som vi selv har lyst til. Hvorfor gør vi det så?

- Vi er meget optagede af, hvordan vi tager os ud i andres øjne. På Facebook bliver vi bombarderet med, hvor spændende andres liv er, og vi føler os presset til også selv at få vores liv til at se interessant ud på de sociale medier. Vi er ikke interessante, hvis vores weekender bare går med at lave ingenting, siger livsstilsekspert Helle Lundsgaard.

De utilfredsstillende, hektiske weekender kan også handle om, at vi har vænnet os til at have travlt, ifølge stress- og erhvervscoach Gitte Langkjær Lund:

- Jo mere man er i aktivitet, desto mindre tid er der til at tænke over, om man gerne vil bruge sin tid, som man gør. Mange af os har en indre rastløshed efter meget travle hverdage, så vi har vænnet os til konstant at køre i for højt et tempo. Man kan få et adrenalinkick af at have et højt tempo hele tiden, så man nærmest bliver afhængig af at styrte rundt – også i sine weekender, siger stress og erhvervscoachen.

Har du stress? Her er faresignalerne, du skal tage alvorligt

Usundt med for aktive weekender

Men der er god grund til at give dine weekender et eftersyn, hvis du oplever en tiltagende fysisk eller mental uro. Der er nemlig forskel på at have travlt og være stresset:

- Når du har travlt, har du lidt for mange ting, der skal gøres på lidt for kort tid. Travlhed går over. Så spørg dig selv: Hvornår stopper min travlhed? Hvis ikke din travlhed stopper, kan det udvikle sig til stress. Du begynder måske at sove dårligt, har svært ved at koncentrere dig, er i dårligt humør og får kort lunte over for familien.

Langvarig stress er alvorligt og kan føre til angst eller depression. Så der er god grund til at stoppe op og se på dine weekender, så du får den restitution, du har brug for.

Hvad skal der til for at få slappet af?

- At slappe af handler om at skabe ro i både hoved og krop, så vi kan tanke ny energi. Man behøver ikke at sove eller ligge stille på sofaen for at koble af. Det kan også være at lave noget, du godt kan lide, men som ikke kræver for meget af dig. Hvis det, du gør, får dig til at smile fra øre til øre og være rolig og afslappet, så kan det være afkobling for dig, siger Gitte Langkjær Lund. 

 Lær din stresstype at kende – og pas godt på dig selv.

Stress coachens 5 tips til en mere afslappet weekend:

1) Prioriter din tid benhårdt – hvad er vigtigt for dig, og hvad er ikke? Det kan godt være, at det er vigtigt at køre dine børn til fodbold, men måske behøver du ikke at se hver eneste kamp. Måske har du mere brug for at smide benene op i sofaen derhjemme eller gå en tur.

2) Uddeleger de kedelige huslige opgaver, hvor det er muligt. Inddrag familien, få rengøringshjælp, og få andre til at male din stue.

3) Sæt farten ned med 5 procent i alt, hvad du gør – det gør dig mere nærværende.

4) Snup en hviledag i ny og næ, helt uden pligter og to-do-lister. Start eventuelt med en halv.

5) Hvis du synes, du har for mange pligter, så øv dig i at lave noget, som du virkelig har lyst til, og tag så pligten bagefter – måske kan du bruge følgende sætning: ”Jeg skal nyde, før jeg kan yde”.

Kilde: Erhvervs- og stresscoach Gitte Langkjær Lund