Engell: Løkke har tørret sveden af panden
- Det er helt klart, at statsminister Lars Løkke har tørret svenden af panden. En storkonflikt på nuværende tidspunkt havde været ødelæggende for regeringen, siger Hans Engell. Foto: Foto: Morten Melhede / Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Regeringen kan ånde lettet op og glæde sig over, at en storkonflikt blev afværget i allersidste sekund, lyder vurderingen fra tre politiske kommentatorer.

Tophistorie fra Avisen Danmark - Jysk Fynske Medier distribueret af Ritzau.

INFO: Anvendelse af Ritzaus Tophistorietjeneste forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Dybe lettelsens suk har lydt i regeringsgemakkerne over, at en storkonflikt blev afværget på det offentlige arbejdsmarked - og såmænd også hos dem, der gerne vil overtage dem. Det vurderer tre politiske kommentatorer og analytikere over for avisen Danmark.
Til gengæld er der divergerende opfattelser af, hvordan statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V) har håndteret opgaven, og hvordan dét får betydning for hendes videre karriere.

Hans Engell, politisk kommentator og tidligere minister:
- Det er helt klart, at statsminister Lars Løkke har tørret svenden af panden. En storkonflikt på nuværende tidspunkt havde været ødelæggende for regeringen, som umuligt kunne tage point hjem på et offentligt arbejdsmarked, der er lagt ned af en konflikt. Og et år før et folketingsvalg har ingen statsminister gavn af at gøre sig uvenner med over en halv million lønmodtagere, siger politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell.
- Løkke leder en svag mindretalsregering, og et regeringsindgreb havde krævet en aftale med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, og de ville begge have taget sig godt betalt.
Hans Engell er samtidig sikker på, at også S-formand Mette Frederiksen har åndet lettet op.
- Hun havde ikke kunnet sige nej til at medvirke i indgreb, og det havde svækket hende som statsministerkandidat. Det havde SF og til dels også radikale udnyttet. I forvejen har Socialdemokratiet tabt stemmer til venstrefløjen i meningsmålingerne i løbet af overenskomstforhandlingerne, så et indgreb havde været en tung, tung sag for Mette Frederiksen.
Den største personlige sejr er gået til statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), mener Hans Engell.
- Var det hele endt i storkonflikt og ballade, havde det ikke set godt ud for Sophie Løhde. Så havde hun ikke vist en stærk hånd. Men nu har hun kørt det igennem. Sophie Løhde og de statsansattes chefforhandler Flemming Vinther lignede også et nyforlovet par, da de stod der på trappetrinnet og bekendtgjorde, at de havde et resultat. Og Vinther havde jo også nået at tage et bad, så han kunne lugte godt.
Helt konkret mener Engell, at den dag, hvor Lars Løkke går af, bliver Kristian Jensen sandsynligvis ny V-formand, mens Sophie Løhde står som en stærk bejler til næstformandsposten.
- Hun er røget op i venstretoppen og står dermed også som kandidat til centrale ministerposter i kommende regeringer, siger Hans Engell.

Erik Holstein, politisk analytiker på altinget.dk
- Det er indlysende, at for en regering vil det altid være svært at håndtere en konflikt af det omfang, der ville have været tale om, hvis ikke parterne var nået til et resultat. Ikke mindst i lyset af, at denne gang var sympatien i befolkningen helt udpræget på lønmodtagernes side. Derfor står det nok ikke til diskussion, at Lars Løkke har en klar politisk fordel af, at en aftale blev landet, siger Erik Holstein, der er politisk analytiker på altinget.dk.
Han understreger dog, at overenskomstforløbet indtil nu rent faktisk har forvoldt mest skade på socialdemokraterne.
- Selv om de seneste meningsmålinger har givet rød flertal, har Socialdemokratiet har tabt terræn. En del lønmodtagere er tydeligt skuffede over den socialdemokratiske opbakning til KLs udmelding om lockout. Så en konflikt ville også have svækket Lars Løkkes hovedmodstander med magtforskydning og strid i rød blok, siger Erik Holstein.
Han mener, at statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), står tilbage, som den, der klarede det, men heller ikke mere.
- Når det nu endte, som det gjorde, vil hendes skudsmål i Venstre og regeringen nok være, at det gik fint, og at hun klarede svendeprøven. Men sandheden er, at det hele var tæt på at køre ud over kanten, og at hun i perioder fremstod som en ufleksibel forhandler. Skal man være hård over for hende, var det jo regionernes forhandler Anders Kühnau, der fik hul på bylden, ikke staten som det plejer at være, siger Erik Holstein.

Jarl Cordua, cand. polit og politisk kommentator, bl.a. på Radio24syv
- Umiddelbart har S-formand Mette Frederiksen marginalt mest ud af resultatet. Jeg tror, hun ville tabe mest ved en storkonflikt, for den ville sønderrive hende og partiet og skabe et modsætningsforhold til venstrefløjen, og fagbevægelsen ville blive splittet. Men vi er ude i nuancer her, for Lars Løkke må også være glad for, at landet under hans ledelse undgår en storkonflikt et år før et valg, siger selvstændig, liberal politisk kommentar, bl.a. ved Radio24syv, Jarl Cordua.
- Omvendt har jeg svært ved at se, at borgerlige vælgere ville straffe Lars Løkke for en konflikt, der var blevet udløst, fordi man ikke ville give så store lønstigninger, som der nu blev tale om. Men som det hele endte, står Lars Løkkes regering ikke i nogen kritisk situation. Med de lønstigninger, der kom, er der ingen, der kan udskamme regeringen for at bestå af fedterøve.
Jarl Cordua deler ikke eksempelvis Hans Engells vurdering af innovationsminister Sophie Løhde (V) i den rolle, hun havde som statens chefforhandler.
- Hun fik landet en aftale, ja, men hvilken aftale? Det er ingen kunst at give store indrømmelser, som hun gjorde, hvad lønnen angår. Jeg siger ikke, andre nødvendigvis kunne have gjort det bedre, men det er altså ikke så svært at købe ting dyrt, og det var det, hun gjorde. Og så havde hun undervejs nogle udmeldinger, der ikke forekom kløgtige i en forhandlingssituation, bl. a. i begyndelsen, hvor hun tilkendegav, at de offentligt ansatte allerede stod i gæld i forhold til de privatansatte. Så jeg ved egentlig ikke, hvor meget der er at være imponeret over, siger Jarl Cordua.
- Desuden var forhandlerjobbet et bijob. Hun skal dømmes på sin ministeropgave med at reformere og effektivisere den offentlig sektor. Her har hun manglet en overenskomst for at kunne komme i gang. Den har hun så fået nu. Og det har været en dyr overenskomst. Nå - det er selvfølgelig let at sidde her og være mandagstræner...