Administration 

En VM-åbning, som kun Putin kunne have drømt om

"Inden åbningen handlede alt om Vladimir Putin, mens fodboldtilskuere fra hele verden strømmede til Luzjniki stadion." (Foto: Foto: Alexei Druzhinin/Ritzau Scanpix)

Eksperter fra sportsmediet Mediano vil i løbet af VM skrive daglige, eksklusive klummer her på avisen.dk/VM. Her vil du også kunne finde de daglige podcast, som Mediano optager hver morgen i hele VM-perioden.

Til sidst smilede de endda, de russiske spillere. Med to mål i overtiden var en sikker sejr blevet til en nærmest grotesk storsejr. 5-0 stod der på lystavlen på det store Luzjniki Stadion ved bredden af Moskva-floden. En bedre start på VM kunne Rusland ikke have drømt om.

VM-spil: Tip resultatet Spanien - Portugal

Jo, Putin kunne måske, for i hans verden er der ingen grænser for Ruslands storhed. Oppe i VIP-logen havde Ruslands statsleder, FIFA-præsident Gianni Infantino og den saudiske kronprins Mohammad bin Salman hele aftenen forsøgt at finde en passende grimasse i det storpolitiske show, VM-åbningskampen var. Men til sidst kunne Putin næsten ikke holde begejstringen tilbage.

Ruslands præsident har på alle tænkelige måder sminket sit land og gjort det klar til at blive vist frem for verden. Men sminke virker ikke på et fodboldhold; her kan intet dække over tingenes sande tilstand. Og alle vidste, at dette russiske landshold var blandt de ringere i landets historie. Som avisen Moscow Times skrev inden åbningskampen: ”Holdet er gammelt og uerfarent – derfor er Rusland dømt til at fejle”.

Putin og Robbie Williams åbner VM med tale og show

Nu stod spillerne og omfavnede hinanden efter det forbløffende resultat, der var den største sejr i en VM-åbningskamp siden 1934.

”Jeg havde ikke i mine vildeste drømme forestillet mig sådan en aften. Jeg var glad for bare at være blandt de 23 i truppen. Jeg er meget glad, men det må ikke stoppe her,” sagde Denis Tjerysjev, der i første halvleg af opgøret var blevet skiftet ind for den skadede Alan Dzagojev og scorede to af de fem russiske mål, hvor især det sidste var en skønhed.

”Vi er her ikke for at lukke munden på nogen. Vi gør bare vores arbejde. Vi er på rette vej, men nu skal vi vende et blad i bogen og glemme denne kamp,” sagde landstræneren Stanislav Tjertjesov, den gamle landsholdsmålmand, der for to år siden påtog sig den vanskelige opgave at gøre Rusland klar til VM.

Her kan du også høre Morten Glinvads klumme som blogcast - indlæst af Morten selv:

Den opgave har ikke været nem, og sjældent har forventningerne været lavere til værtsnationen, end da den 21. udgave af VM i fodbold blev sat i gang. Det var, som om det russiske fodboldhold var blevet en ubetydelig parentes op til slutrunden. Når talen gik på Rusland, handlede det om politik. Når talen gik på fodbold, handlede det om alt andet end det profilløse og aldrende russiske hold, der er plaget af en mangelfuld talentudvikling, skader og strukturelle problemer i klubfodbolden.

Inden åbningen handlede alt om Vladimir Putin, mens fodboldtilskuere fra hele verden strømmede til Luzjniki stadion. Værterne havde valgt en forholdsvist afdæmpet åbningsceremoni, hvor Putin med vanlig patos talte om sportens humanistiske værdi, og hvordan fodbold kan bringe fred og forståelse mellem verdens lande. FIFA-præsidenten Gianni Infantino smilede bredt, mens vi alle længtes efter at komme i gang med det hele.

Tæt på Rusland og VM: Ikke helt tilfældigt, når Putin smider skjorten

Til trods for den overvældende sejr var åbningskampen en underligt mat affære. Det russiske hold kom ikke ud som en motiveret og opstemt enhed, der i årevis har ventet i spænding på at vise sine kvaliteter til hele verden. De lignede et trist og identitetsforladt mandskab, der heller ikke selv troede på ret meget andet end bare at slippe gennem VM-slutrunden uden at gøre sig selv og landet til grin.

Og ude på tribunerne var stemningen den samme. Der blev råbt på ”Rossiya, Rossiya!”, men det var ikke et stadion på kogepunktet fyldt af mennesker med store drømme. Jeg har før set det russiske landshold spille hjemmekamp på Spartaks stadion andetsteds i Moskva, og her var stemningen anderledes intens. Dette var pænt og poleret og en lille smule sterilt, sådan som hele åbningskampen som event var det.

Det var nærmest, som om åbningskampen var et nødvendigt onde, der skulle overstås, inden VM for alvor kan gå i gang. Lad os få Putin og det uinteressante russiske hold væk fra scenen, så vi kan koncentrere os om de ”rigtige” VM-deltagere. Normalt er en værtsnation omgærdet af en vis sympati og et fælles ønske om, at værterne i hvert fald er med et stykke ind i turneringen. Dette russiske hold blev mere observeret med ligegyldighed. Et hold uden nogle spillere, som verden glædede sig til at se.

Og så endte det alligevel med en storsejr, som ikke bare lige kan bagatelliseres, selvom de to sidste mål først blev scoret i overtiden, og selvom resultatet fortæller mere om saudiernes totale mangel på kvalitet over hele linjen.

”Vi var meget langt fra det niveau, vi ønskede at vise. Modstanderen skulle gøre meget lidt for at vinde en meget stor sejr,” sagde Saudi-Arabiens argentinske træner Juan Antonio Pizzi, der kun har været få måneder i jobbet og på pressemødet efter den rystende premiere også blev spurgt, om han nu frygtede for sit job.

Hans hold var på forhånd spået til at være blandt de to-tre svageste ved hele VM, men saudierne var endnu ringere end ventet. I kvalifikationsturneringen sluttede holdet trods alt foran Australien, men to trænerskift siden da havde åbenlyst ikke gavnet holdet, ligesom det næppe heller har gjort det at sende tre landsholdsspillere på lejeophold i spanske klubber som del af et kommercielt samarbejde. I Spanien har de tre siddet på bænken hele foråret. Og saudierne gik fra åbningskampen uden en eneste afslutning mod Igor Akinfejevs mål.

Alt i alt var det ikke nogen stor åbningskamp, og at russerne kunne vinde kampen 5-0, uden at det for alvor styrkede troen på, at holdet får et stort VM, siger en del om det sløje niveau.

Når den seneste store fodboldkamp i det rullende cirkus i den internationale fodboldverden var Champions League-finalen i Kijev for 19 dage siden mellem Real Madrid og Liverpool, så var forskellen til at tage og føle på. Til tider skulle man faktisk lige minde sig selv om, at dette virkelig var åbningskampen i VM og ikke en testkamp mod et til lejligheden udvalgt mandskab fra en lilleputnation.

Superliga-træner: Det her holder jeg øje med under VM!

Men russerne kom i gang, og der var da gode præstationer fra Aleksandar Golovin, der lagde op til to mål og selv scorede det sidste, mens Denis Tjerysjev blev kåret som kampens bedste spiller efter de to mål som indskiftet. Forsvaret havde ingen større problemer med de saudiske spillere, der med et utal af boldtab gjorde det nemt for det russiske hold hele aftenen.

De russiske tilskuere gik glade hjem fra den usædvanlige åbningskamp med en følelse af, at VM måske slet ikke bliver så slemt som frygtet rent sportsligt. Og for alle os på Luzjniki var det i hvert fald befriende, at Vladimir Putin i sidste ende blev overstrålet.

Deltag i avisen.dks VM-spil her: www.avisen.dk/vmspil 

Hver dag trækkker vi lod om 2 x gavekort på 250 kroner som frit kan vælges på sendentanke.dk

Eksperter fra sportsmediet Mediano vil i løbet af VM skrive daglige, eksklusive klummer her på avisen.dk/VM. Her vil du også kunne finde de daglige podcast, som Mediano optager hver morgen i hele VM-perioden.

kristian jensen og Pernille Rosendahl
Nyheder

Medie: Kristian Jensen forlader politik

Skilt retten i roskilde
Krimi

Ville voldtage børn via datingside

bundesen ses sammen med resten af shu-bu-dua
Kendte

Bundesen har velsignet

genopsætning af

Shu-bi-dua-musical

MacKenzie Scott ses sammen med eks-manden Jeff Bezos
Kendte

Verdens rigeste gifter

sig med fattig lærer

grafik der viser hacker bag skærm
Livsstil

Sådan undgår du at blive snydt på nettet - igen

billede af politibil
Krimi

Tragisk ulykke: Lille pige

dræbt af tonstung tromle

billede af en sundhedsperson med en sprøjte i hånden
Corona

Dansk covid-19-vaccine klar til test på mennesker

En stærekasse-fotostander
Nyheder

Dagens afstemning: Er det ok med automatisk fartkontrol?

billede af meghan med sønnen i favnen
Kendte

Meghan: De var bekymret for min søns hudfarve

billede af biler på vej over Storebæltsbroen
Nyheder

Automatisk fartkontrol

på vej til broerne

billede af Therese Glahn
Film og TV

Therese Glahn gør comeback: Jeg er ret meget for mig selv

billede af folk på stormfuld kyst
Nyheder

Storm og regn på vej - her rammer det

billede af sommerhus med dannebrog i flagstangen
Nyheder

Fuld knald på sommerhuse: Sælges tre måneder hurtigere end i 2020

billede af Meghan
Kendte

Meghan og Harry blev gift i al hemmelighed før brylluppet

Søren brostrøm med jakke og slips til pressemøde
Corona

Brostrøm klar til at

stoppe politikerne 

brandbiler og politifolk til stede ved trafikulykke
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede over for rødt

og ramte modkørende

Milliardæren Olivier Dassault smiler bredt
Krimi

Milliardær død i

helikopterulykke 

Et fidget toy i mange farver
Advertorial

Annonce

Fidget Toys: Den nye store dille

stork i rede i sønderjylland
Nyheder

Storken er landet

hund ligger i bur
Dyreliv

Zoologiske haver med

plastik-pingviner

og hunde som ulve 

Ambulance kører på vej
Krimi

Mand død: Kørte

frontalt ind i bil

med mor og datter

mand med blå handsker står med prøveglas i hånden
Corona

Heunicke: 15 nye

coronavarianter fundet

den danske tennisspiller clara tauson i aktion på banen
Sport

Dansk komet

i kæmpe triumf

To musikere på scenen med konfetti overalt
Film og TV

Dagens afstemning:

Var det den rigtige MGP-sang, som vandt?

Stikdåser på et gulv
Livsstil

Advarsel:

Din stikdåse er ikke ok.

En kvinde med et håndklæde omkring sig
Sundhed

Eksplosiv antal af

kræft hos kvinder

En stor kakerlak
Mad og drikke

Doktor advarer:

Der er kakerlakker i din kaffe

Et stort møllehjulshotel i kredsløb om Jorden
Helt vildt

Book et hotel-ophold

– i rummet

To mænd med mundbind i retten
Krimi

Unge amerikanere risikerer

livstidsdom for politidrab i Rom

En hvid bil på taget i en grøft
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Harry og Meghan med Oprah Winfrey
Kongelige

Meghan og Harry afslører

alt i interview

Nyheder

Radikale vil tilbyde polske kvinder

gratis abort i Danmark

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation