Virkelighedens valg Østarbejdere strømmer til dansk ø: Kommune er glade for udlændinge
Der arbejdes hårdt på Samsø Syltefabrik Trolleborg. Èn ud af tyve fuldtidsbeskæftigede på øen har østeuropæisk oprindelse. Foto: Claus Fisker/Scanpix/arkiv
På Samsø er en ud af tyve fuldtidsbeskæftigede østarbejdere. Det gør øen til den kommune i hele landet, hvor der arbejder flest fra et østeuropæisk land.

Det er hårdt fysisk arbejde, når der skal høstes kartofler og græskar på Samsø. Og det er der mange danskere, der ikke gider. Til gengæld er der hvert år mange arbejdere, der tager turen fra Østeuropa for at tjene penge på Samsø.

Faktisk sker det så hyppigt, at omkring en ud af tyve med et fuldtidsarbejde på Samsø kommer fra et østland. Og dermed er Samsø den kommune, hvor der arbejder flest østarbejdere per indbygger. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.  

Der bor i alt 3.700 faste indbyggere på øen. 

VIRKELIGHEDENS VALG

Kommunalpolitik kommer ofte til at handle om rævekager og partihopperi. Men sandheden er, at kommunalpolitik påvirker hverdagen for os alle. Derfor sætter Avisen.dk frem mod valget den 21. november fokus på en række af de kommunale og regionale emner, der har indflydelse på hverdagen på det danske arbejdsmarked. Og vi kommer rundt i Danmark og møder de mennesker, der hele handler om.

Vi kalder det ”Virkelighedens valg.”

Det er ikke valgkamp, hvor kandidater står og råber efter hinanden, men et forsøg på at gøre jer læsere klogere på de problemstillinger, som politikerne sidder med, og som har konkret betydning for det liv, vi lever i Danmark.

Frem mod valget kan du læse mere om:

  • Østarbejdere
  • Jobskabelse og massefyringer.
  • Jobcentre
  • Folkeskoler
  • Ældrepleje
  • Lægemangel

 

UDVID

På Samsø er der både blandt den socialdemokratiske borgmester og Venstres borgmesterkandidat stor opbakning til arbejdskraften fra øst. Derfor er det heller ikke et valgtema, der splitter partierne, mener Samsøs borgmester Marcel Meijer (S).

- Vi har jo haft nedgang i antallet af indbyggere specielt siden finanskrisen, og hvis vi ikke havde østarbejderne til de jobs i landbruget, som er ledige, så var det svært at få vores landbrug til at køre, som det gør lige i øjeblikket, siger han til Avisen.dk.

V-kandidat har polske kolleger

Venstres borgmesterkandidat på øen Henrik Kjær har selv polske kollegaer gennem sit job i Samsøgrønt. Og det giver et frisk pust på arbejdspladsen, at man kan tale med nogle fra andre lande, fortæller han.

- Det er spændende at snakke med nogle fra et andet sted, og de er dygtige og ivrige, så det er en succeshistorie, siger han.

De østeuropæiske tilflyttere tager både job inden for landbruget, turisterhvervet og som kommunale hjemmehjælpere, forklarer Henrik Kjær (V).

- Det er godt supplement til vores befolkningsgruppe. Vores egne unge skal ud og have uddannelse og kommer i jobs over på fastlandet, så på en eller anden måde har vi lidt et vakuum, så det er godt, at der også kommer nogle og slår sig ned, siger han.

'De har hjulpet os'

Hos Brdr. Kjeldahl, der beskæftiger omkring 60 personer inden for blandt andet landbrug, gartneri, og transportvirksomheder, har man igennem flere år haft østarbejdere ansat.
Uden dem ville virksomheden ikke have kunnet vokset sig til den størrelse, den har i dag, fortæller den ene af virksomhedens ejere Søren Peter Kjeldahl.

- Det har hjulpet os, at vi har østeuropæiske medarbejdere her for, at vi kunne efterkomme det krav, som vores kunde Dansk Supermarked stiller til, at vi kan levere varer syv dage om ugen, siger han, da Avisen.dk besøger hans fabrik på Samsø.

Søren Peter Kjeldahl oplever ingen særlige udfordringer med de udenlandske medarbejdere. Den eneste ting, der dukker op i ny og næ, er sprogbarrieren især på det sikkerhedsmæssige, forklarer han.

Ifølge Marcel Meijer (S) er en anden udfordring, at nogle af de østeuropæiske arbejdere, der bor på øen med deres familier, ikke altid deltager i foreningslivet på samme vis som de øvrige øboere. Derfor vil han sikre nogle initiativer, der kan fremme integrationen.

- Vi har fået øje på, at de holder sig lidt for sig selv. De er skønne borgere, så vi vil gerne se dem lidt mere ude i samfundet og have lidt bedre kontakt i skolen, siger han.