Elbæk: S kan ikke længere tryne sine støttepartier

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, roser, at Enhedslisten har opsat "røde linjer" for, hvad der skal til for at støtte en S-ledet regering. Alternativet har tilsvarende grønne linjer. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix)

En kommende S-regering kan ikke tryne sine støttepartier, som Thorning gjorde, siger Alternativets Uffe Elbæk.

Alternativet vil aldrig acceptere at blive trynet som støtteparti af en socialdemokratisk ledet regering, som det skete for Enhedslisten og SF under Helle Thorning-Schmidts SRSF-regering.

Det siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk:

- Regeringen skal behandle sine støttepartier ordentligt i et respektfuldt samarbejde.

- Vi vil aldrig acceptere den måde, Thorning-regeringen behandlede Enhedslisten og SF på.

- Sådan arbejder vi slet ikke i Alternativet.

Uffe Elbæk roser, at Enhedslisten fremover kan gå efter at vælte en S-ledet regering, hvis den for eksempel aftaler en blå skattereform med de borgerlige. Det besluttede Enhedslistens hovedbestyrelse søndag.

- Det er en god beslutning. I Alternativet diskuterer vi også, hvordan vi forholder os til en S-ledet regering. Enhedslisten kalder det "røde linjer". Hos os hedder det "grønne linjer", siger Uffe Elbæk.

Han vil ikke uddybe, hvad Alternativets "grønne linjer" betyder. Men partiet lægger særlig vægt på klima og ulighed, forklarer han.

Men hvis Socialdemokratiet ikke makker ret, så giver I magten til Lars Løkke Rasmussen, som I ikke vil pege på som statsminister?

- Vi har fået argumentet igen og igen og endnu en gang. Vi må bare sige til dem: Spillereglerne har ændret sig, siger Uffe Elbæk.

- Vi kommer ikke til at acceptere den måde at samarbejde på, som man så i Thorning-regeringen.

Med søndagens beslutning ændrer Enhedslisten 25 års parlamentarisk praksis som støtteparti for en S-ledet regering.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, siger i en skriftlig kommentar:

- Hovedopgaven nu er selvfølgelig at vælte Lars Løkke. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken politik der kommer i stedet for.

Uffe Elbæk "er sikker på, at diskussionen også foregår i SF og De Radikale", og han venter også krav til en S-regering fra de to partier.

/ritzau/