EL tordner mod Østergaard: Hvad bilder du dig egentlig ind?
Det er da også en grov julehilsen at komme med til de mange tusinde arbejdsløse og langtidssyge, som Morten Østergaard har været med til at forringe tilværelsen for, siger Finn Sørensen til TV2. Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Enhedslistens Finn Sørensen raser over indenrigs- og økonomiminister, Morten Østergaard (R), der mener, at blandet andet ledige og studerende i Danmark kræver for meget og yder for lidt.

- Hvad bilder du dig egentlig ind?

Det spørger Enhedslistens Finn Sørensen ifølge TV2 indenrigs- og økonomiminister, Morten Østergaard (R), om, efter de radikales leder mandag kaster sig ud i et værdiopgør med netop Enhedslisten, der er regeringens parlamentariske grundlag.

Morten Østergaard siger, at der en tendens til, at selv stærke og privilegerede medborgere - uanset om det er midlertidigt ledige, studerende, ældre eller indvandrere - har fokus på at modtage. Og mindre fokus på at yde først. Men det er simpelthen forkert, mener Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen.

- Det er en fuldstændig forvrængning af virkeligheden. Sandheden er, at Morten Østergaard jo om nogen har et ret stort ansvar for, at der er skåret dybt i velfærden rundt omkring i daginstitutioner, folkeskoler og i ældreplejen. Det kan folk se i deres dagligdag, og det er da helt sundt og fornuftigt, at folk protesterer over det. Det er da også en grov julehilsen at komme med til de mange tusinde arbejdsløse og langtidssyge, som Morten Østergaard har været med til at forringe tilværelsen for, siger Finn Sørensen til TV2.

Morten Østergaard siger til Politiken, at Danmark er nødt til at tage et opgør med den velfærdstanke, der har sneget sig ind mange steder i dag.

- Vi har en levestandard, der er tårnhøj, og vi har udsigt til vækst i samfundet. Men i stedet for, at vi forlanger lidt mere fra fællesskabet til os selv, skal vi vænne os til, at vi alle kan give den en ekstra tand, siger ministeren.

Han ser blandt andet tendensen hos ledige danskere, der mangler vilje til at tage et arbejde i stedet for at modtage understøttelse:

Mens 110.000 østeuropæere arbejder på overenskomstmæssige vilkår i Danmark, går 140.000 danskere ledige. Også studerende, der ikke ønsker at studere på fuld tid, yder for lidt.

Men Morten Østergaards udtalelser er en hån mod de arbejdsløse, langtidssyge og alle lønmodtagere.

- Man skal ikke ønske sine modstandere et dårligt liv. Men Morten Østergaard burde selv prøve at leve under de betingelser, han byder arbejdsløse og syge mennesker i dag. Det vil bare ikke ske. Han har jo ret til ministerpension og vederlag, uden at skulle stå til rådighed for noget som helst, siger Finn Sørensen til TV2.